IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Промишленото производство се увеличава с 9 на сто на годишна база

Добивната промишленост се понижава с 0,7 на сто на месечна база и с 14,1 на сто на годишна

17:06 | 08.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Промишленото производство се увеличава с 9 на сто на годишна база
Ръстът в промишленото производство през март на годишна база е 9 на сто, а на месечна - 13,5 на сто, показват окончателни данни на Националния статистически институт.

Добивната промишленост се понижава с 0,7 на сто на месечна база и с 14,1 на сто на годишна.

Ръст от 13,8 на сто през март на годишна база има в преработващата промишленост, а спрямо предходния месец увеличението е 18,3 на сто.

Повишение от 38% на месечна база се наблюдава в производството на тютюневи изделия, а на годишна е отчетено понижение от 7,8 на сто.

В производството и разпределението на електроенергия, газ и вода се отчита спад от 1,5 на сто на годишна база и от 0,7 на сто на месечна.

В производството на хранителни продукти и напитки е регистриран ръст от 25,7 на сто на годишна и 20,9 на сто на месечна база.

Днес бяха оповестени и окончателните данни на НСИ за продажбите в промишлеността през март, които са нараснали с 16,9 на сто спрямо февруари и с 9,7 на сто на годишна база.

Ръст както на месечна, така и на годишна база отчитат продажбите в производството на тютюневи изделия, съответно с 37,8% и с 36,7 на сто.

Индексът на продажбите при производството и разпределението на електроенергия, газ и вода през март отчита ръст от 0,9 на сто на месечна база и понижение от 7,7 на сто на годишна.

НСИ обяви и предварителните данни за промишленото производство за април, които показват спад от 8,9 на сто на месечна и ръст от 11,2 на сто на годишна база.

Добивната промишленост нараства с 3,8 на сто през месеца спрямо март и с 10,1 на сто на годишна база.

Преработващата промишленост намалява с 11,2 на сто на месечна база и се увеличава с 9,1 на сто на годишна.

Производството и разпределението на електроенергия, газ и вода отчита спад от 2,8 на сто на месечна база и ръст от 21,3 на сто на годишна.

По предварителни данни продажбите в промишлеността през април са намалели с 6,3 на сто на месечна база и са нараснали с 9,7 на сто на годишна.

Продажбите в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода са отчели спад от 5,4 на сто спрямо предходния месец и ръст от 12,5 на сто на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още