IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пенсионните фондове разполагат със 150 млн. лв. за инвестиции в акции

Това заяви Милен Марков от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване по време на организираната от БФБ-София кръгла маса

14:24 | 08.06.07 г.
Пенсионните фондове разполагат със 150 млн. лв. за инвестиции в акции

Свободните средства в пенсионните фондове за инвестиции в акции са 150 млн. лв., а още толкова са наличните средства в тях, които съгласно закона могат да се инвестират в дружества със специална инвестиционна цел и в договорни фондове.

Това заяви Милен Марков от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване по време на организираната от БФБ-София в Пловдив трета регионална кръгла маса "Българска фондова борса и бизнесът - партньори в европейския съюз".

От своя страна, свободните средства в пенсионните фондове за инвестиции в държавни и общински облигации, които са в рамките на законовите изисквания, възлизат на 300 млн. лв.

Според Марков пенсионните фондове са готови да инвестират в облигации при доходност между 6,5% и 7,5%. По думите му има потенциал да се привлекат допълнително осигурени лица, като през следващите 10-15 години ще има само натрупване на средства във фондовете, но не и изходящи парични потоци под формата на пенсии.

Към края на март пенсионните дружества са вложили 382,3 млн. лв. в акции и 201 млн. лв. в корпоративни облигации. Към края на март 24% от инвестициите на пенсионните фондове са в акции, 26,1% са вложени в ДЦК, 12,64% - в корпоративни облигации и 21,86% - в депозити.

На провеждания днес семинар присъстват представители на бизнеса в региона, инвестиционни посредници, медии и гости, сред които и кметът на Пловдив - Иван Чомаков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още