IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕБВР намали лихвите по заема за рехабилитация на градския транспорт в София

С промяната на лихвения процент от 3 на 1 за първия транш и от 2,85 на 0,85 за втория Столичната община ще плати с около 800 хиляди евро по-малко

14:05 | 08.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕБВР намали лихвите по заема за рехабилитация на градския транспорт в София
Кметът на София Бойко Борисов и заместник-кметът по финанси Минко Герджиков връчиха на Хенри Ръсел, заместник-директор на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), подписаното споразумение между банката и Столичната община, с което се намаляват лихвите по заема на двата транша за рехабилитация на градския транспорт, съобщиха от Столичната община.

 

С промяната на лихвения процент от 3 на 1 за първия транш и от 2,85 на 0,85 за втория Столичната община ще плати с около 800 хиляди евро по-малко. Основната причина за намаляването на лихвения процент е повишаването на кредитния рейтинг на София.

По време на срещата кметът бе информиран, че в ЕБВР вече са получени 2,2 млн. евро от холандското правителство за системата за таксуване в градския транспорт на София, с което може да стартира реализацията на проекта.

ЕБВР е предложила на Столичната община и заем за закупуването на тролейбуси в размер на 30 милиона евро, като на този етап е договорено да започнат преговори по възможностите за продължаване на кредитната линия.

От страна на Столична община е поставено искане за отпадане на ограничението по договора, съгласно което всеки кредит над 5 милиона евро трябва да бъде съгласуван с банката. Изискването трябва да отпадне, за да не затруднява реализацията на проекти, свързани с европейско финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още