IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Служителите на "Калиакра" готвят стачка, ако ръководството откаже преговори

Социалният пакт, за който те настояват, трябва да уреди обезщетенията им при съкращенията, които собственикът Bunge Limited ще предприеме със затварянето на производството на олио в Добрич

12:52 | 08.06.07 г.
Служителите на "Калиакра" готвят стачка, ако ръководството откаже преговори
Ефективни стачни действия ще започнат от 16 юни работниците и служителите в "Калиакра" АД, ако ръководството на фирмата откаже преговори за сключване на социален пакт. Това реши общото събрание на трудовия колектив на "Калиакра" АД, в което участваха над 120 души, съобщи БТА.

Колективът ще връчи днес искане за преговори на 11 юни. Ако те бъдат отказани, от 12 юни започват едночасови протестни действия, а от 16 юни работниците имат право да преминат към ефективна стачка, е съобщил регионалният координатор на КНСБ в Добрич Гинка Василева.

Общото събрание на трудовия колектив бе свикано от синдикалната организация на КНСБ в завода. Около 80 от участвалите в него са членове на профсъюза. Социалният пакт, за който те настояват, трябва да уреди обезщетенията им при съкращенията, които собственикът Bunge Limited ще предприеме със затварянето на производството на олио в Добрич. С него трябва да се договорят също средства за преквалификация на съкратените и условия за откупуване на пенсионни права за работници пред пенсионна възраст.

Федерацията на работещите в Хранително-вкусовата промишленост към КНСБ е получила писмо от Европейския работнически съвет, че на 31 май е информиран от мениджмънта на Bunge за предприетите действия по закриването на предприятието им в Добрич. Компанията е заявила, че през юни ще пристъпи към изготвяне на Социален план за работниците и служителите си.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още