IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отпускат 716 хил. лв. за проучване на причините за потъването на "Хера"

Извършването на подводен оглед се налага с цел отхвърляне или потвърждаване на някои от предполагаемите причини за потъването на кораба поради нахлуването на вода в него

15:50 | 07.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Отпускат 716 хил. лв. за проучване на причините за потъването на "Хера"
Правителството предоставя по бюджетите на Министерството на отбраната и на Висшия съдебен съвет бюджетни кредити в размер на 715 975 лв. за установяване на причините за потъването на кораба „Хера” на 13 февруари 2004 г., стана ясно след днешното заседание на Министерски съвет.

От тях 518 613 лв. са за оборудване на моторен кораб “Протео” и подготовката на водолазния му комплекс. По бюджета на Висшия съдебен съвет за органите на съдебната власт ще бъдат отпуснати 197 362 лв. за подводен оглед и моделиране на инцидента. Целта е Националната следствена служба да събере годни доказателства за установяване на причините за потъване на кораба “Хера” и приключване на следственото дело.

Извършването на подводен оглед се налага с цел отхвърляне или потвърждаване на някои от предполагаемите причини за потъването на кораба поради нахлуването на вода в него вследствие на:

- нанесен подводен удар и получена пробойна;
- нарушаване целостта на обшивката на кораба в резултат на износване, некачествен ремонт или лошо поддържане;
- невъзможност да бъдат уплътнени капаците на товарните трюмове;
- лошото време.

Ще се прави и заснемане на корпуса, капаците на трюмовете, комингсите, листите от палубата и обшивката, които са били подменяни или дублирани на последния ремонт, евентуални пукнатини в обшивката и други.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още