IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дигиталната информация в България е по-малко от 1 петабайт

Информацията нараства с все по-бързи темпове и поставя все по-големи изисквания към IT ресурсите

15:37 | 07.06.07 г.
Дигиталната информация в България е по-малко от 1 петабайт
Към момента информацията (дигитална – бел. ред.) в България е по-малко от 1 петабайт*, съобщи Александър Марков от Hewlett-Packard по време на конференция за управление на съхранението на данни IDC Storage & Datacenters Roadshow 2007, която се провежда в София с медийното партньорство на Investor.bg.

Информацията нараства с все по-бързи темпове и поставя все по-големи изисквания към IT ресурсите, повишавайки интереса към подобрения в хардуера и средствата за управление. Пример за нарастването на обема информация и усъвършенстването на технологиите, които го поддържат и управляват, е решението за съхранение на данните в Държавен фонд "Земеделие".

През 2003 г. базата данни на ДФ "Земеделие" се е ползвала от около 150 потребители в централното управление на фонда и от още толкова потребители в регионалните офиси в 26 града на страната, като се е поддържала на 4 сървъра, каза Цветозар Станчев, старши IT експерт в ДФ "Земеделие"

След изграждането на Разплащателна агенция към фонда, което е било сред основните изисквания на Европейския съюз, в момента данните се ползват от 600 потребители в централното управление и от още толкова в регионалните офиси.

Изграждането на Разплащателната агенция става с помощта на австрийския й еквивалент. От 1 януари агенцията прилага Общата селскостопанска политика на ЕС и Общата политика в рибарството на ЕС.

Станчев участва при инсталирането и конфигурацията на Oracle 10g – приложни сървъри и сървъри за бази данни и планирането на необходимия хардуер, неговата локация и архитектура.

В Пловдив е изграден аварийно-възстановителен център на базата данни. Отделните офиси са свързани чрез интернет връзка, като фондът има резервирана и отделна линия.

Базата данни се поддържа от два дискови масива, като наскоро е бил пуснат и трети. „Длъжни сме да съхраняваме информацията 7 години. За тази и следващата година имаме достатъчно капацитет, но в бъдеще ще се наложи пак да го увеличим“, каза Станчев.

*1 петабайт (PB) е равен на 1 024 терабайта
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още