IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дънди Прешъс Металс подаде жалба срещу България в ЕК

Жалбата е заради бездействие на министърa на околната среда и водите, водещо до блокиране на инвестиционните планове на компанията

12:43 | 07.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Дънди Прешъс Металс подаде жалба срещу България в ЕК

Международната минна компания Дънди Прешъс Металс Инк., която притежава дъщерни дружества в Канада, Холандия и България, внесе в Европейската комисия официална жалба срещу българското правителство, съобщиха от компанията.

В жалбата се заявява, че министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров не изпълнява законовите си задължения и чрез бездействието си директно е нарушил някои клаузи от законодателството на ЕС.

Конкретно жалбата касае разрешителните за два златодобивни проекта в България – за разработване на златно находище край Крумовград и за разширение на мощностите в Челопеч. И двата проекта очакват разрешителни вече повече от година и половина.

Разрешителните все още не са издадени, въпреки че през март 2005 г. Българската агенция за инвестиции даде на компанията статут на Първи клас инвеститор и за двата проекта. Сертификатите за Първи клас инвестиция дават законно право на индивидуално административно обслужване, включително съкращаване на сроковете за издаване на разрешителни.

По проекта за Крумовград министърът на околната среда и водите не свиква Висш експертен екологичен съвет, който да разгледа Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Законоустановеният срок за произнасяне по ОВОС изтече през ноември 2005 г. Министърът не е представил аргументи в подкрепа на това свое бездействие.

В случая с Челопеч министърът пренебрегва двете положителни решения на Висшия експертен екологичен съвет и не се произнася с решение по ОВОС. Крайният законен срок в този случай изтече през март 2006 г.

През миналата година екологични организации проведоха множество протести заради планираното разширяване на преработката на медно-златни руди от находището в Чеолопеч, като според тях проектът противоречи на изисквания на ЕК за опазване на околната среда. В настоящото съобщение инвеститорът за пореден път посочва, че проектът им отговаря на изискванията, а технологията, която смятат да използват и в Челопеч, и в Крумовград в момента се използва в минен проект във Финландия.

На 26 април 2007 г. петчленен състав на Върховния административен съд на България взе окончателно решение, с което задължава министър Чакъров да се произнесе по ОВОС за Челопеч, независимо дали ще го одобри или отхвърли. На 28 май 2007 г. обаче в молба до съда министърът заяви, че най-вероятно ще изиска компанията да стартира наново процедурата по ОВОС в Челопеч. Аргументът му е, че работата по настоящата Оценка е започнала през април 2004 г. и сега трябва да се направи отново, за да бъде валидна. Развитие по ОВОС за проекта в Крумовград все още се очаква.

Ние направихме значителни инвестиции в България и възнамеряваме да инвестираме още. Спазихме всички закони и изисквания на държавата. И въпреки всичко необходимите екологични разрешителни за разширяването на добива в Челопеч и за разработване на проекта в Крумовград не са издадени”, заяви Джонатан Гудман, президент и генерален изпълнителен директор на Дънди Прешъс Металс.

Компанията призовава Европейската комисия да упражни своите правомощия, за да разследва продължаващото бездействие на министър Чакъров да изпълни задълженията си по закон. Жалбата ще бъде разгледана от комисията, която ще реши дали да започне процедура срещу българската държава заради несъобразяване със задълженията й според договора за ЕС.

Минната група придоби правата върху концесията за находище Челопеч и правата за проучване в Крумовград чрез участие в тръжна процедура, организирана от Дойче банк в качеството на синдик на предишния собственик през септември 2003 г. До 31 март 2007 г. Дънди Прешъс Металс е инвестирала 99,6 млн. евро в Челопеч и 39,5 млн. евро в Крумовград. Ако получи необходимите разрешителни, компанията планира да инвестира допълнително 148 млн. евро в двата проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още