IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОЦК инвестира 68 млн. евро в модернизация на цех за цинк

Инвестиционният план предвижда увеличение на капацитета за производство на цинк на 45 хил. т годишно

16:09 | 06.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
ОЦК инвестира 68 млн. евро в модернизация на цех за цинк

Оловно-цинков комплекс АД, Кърджали, част от холдинга Интертръст Холдинг БГ, ще получи утре сертификат за първи клас инвестиция от Българската агенция за инвестиции (БАИ) за проекта „Модернизация и разширение на Цинков завод” на стойност 68 млн. евро, съобщиха от БАИ.

Инвестиционният план предвижда увеличение на капацитета за производство на цинк на 45 хил. т годишно. Произвежданият цинк ще бъде от най-високо качество, марка SHG Zinc (Special High Grade Zinc) с чистота 99,995%.

Ще бъдат внедрени най-добрите налични техники за бранша чрез изграждането на нов „Пържилен цех”, нова система за производство на сярна киселина и нов, напълно автоматизиран електролитен цех.

Инсталациите за пържене на цинкови концентрати и оползотворяване на технологичните газове за производство на сярна киселина ще бъдат лиценз на инженеринговата фирма Outokumpo Technology GmbH.

Цехът за производство на сярна киселина ще бъде снабден с високоефективни съоръжения за газоочистка, двустепенно контактиране с висока степен на конверсия и двустепенна абсорбция, осигуряваща крайна емисия на серен диоксид под 500мг/нм3, с което се гарантира спазването на най-стриктните норми за допустими емисии в атмосферата.

Новият електролитен цех ще бъде инсталиран по схема на Asturiana de Zinc - най-големият производител на цинк в света. Цехът ще бъде напълно автоматизиран, с контрол и управление на всички процеси. Предвидено е изпарително охлаждане на електролита, осигуряващо водния баланс, и вентилация на производственото помещение, гарантираща здравословни условия на труд.

Проектът ще се реализира в периода между второто полугодие на 2007 г. и първото полугодие на 2010 г.

В новия електролитен цех ще работят 22 души, а в пържилния цех – 50 души.

Днес акциите на ОЦК се търгуваха с ръст от 0,29 на сто до средна цена от 44,53 лв. при прехвърлен обем от 6 202 броя.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още