IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НАП София събра 250 млн. лв. за 5 месеца от данъка върху доходите

Събрани са 46,3 млн лева повече в сравнение със същия период на миналата година

13:33 | 06.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
НАП София събра 250 млн. лв. за 5 месеца от данъка върху доходите
Приходите от данъка върху доходите на физическите лица, събрани от Териториалната дирекция (ТД) на Националната агенция за приходите (НАП) - София са 250 милиона лева, съобщиха от дирекцията.

Събрани са 46,3 млн лева повече в сравнение със същия период на миналата година.

В 87 000 от подадените декларации е посочен данък за възстановяване. От началото на годината досега в ТД на НАП София град са приети 227 000 декларации за облагане доходите на физическите лица.

В 45 хил. декларации са обявени дарения и ползване на преференции заради направена застраховка и/или вноски за допълнително пенсионно осигуряване.

От тази година преференцията на семейното подоходно облагане вече може да се ползва чрез работодателя, което значително ще ускори връщането на парите, обясняват от териториалната дирекция. Тази възможност се отнася до родителите, работещи на трудов договор, които в периода между ноември и края на годината трябва да подадат декларациите за семейно облагане пред счетоводството в предприятието, в което работят.

В началото на май от НАП съобщиха, че близо 300 хил. данъкоплатци са декларирали дарения за минали години, като проверки на агенцията са показали, че част от даренията са направени в полза на починали лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още