IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 80 млн. лв. вложени в машини за полиграфическата индустрия през 2006 г.

Като най-голям проблем в българската полиграфическа индустрия се очертава недостигът на специализирани кадри, както и преориентиране на български печатари към европейския пазар на труда

16:46 | 05.06.07 г.
Над 80 млн. лв. вложени в машини за полиграфическата индустрия през 2006 г.

Полиграфическата индустрия в България е най-динамично развиващият се отрасъл, който по темпове на растеж изпреварва двойно растежа на БВП. Това заяви днес председателят на Съюза на печатарската индустрия Петър Кънев на пресконференция по повод откриване на изложбата “Принтком” в Международния панаир в Пловдив.

В над стоте фирми, членуващи в съюза, са заети около 5000 полиграфисти от общо 7000 в отрасъла. Мисля, че ние имаме много висока производителност, защото само със 7000 работници произвеждаме 1 процент от брутния вътрешен продукт на страната, коментира Кънев.

В собствено проучване, включващо десетгодишен период, Съюзът на печатарската индустрия е анализирал инвестиционния потенциал на компаниите в него. Ние взехме тази информация от Агенция митници, защото се оказа, че националната статистка не разполага с достатъчно точна информация за отрасла ни, заяви Петър Кънев. Според проучването през 2004 година в България са внесени машини и съоръжения на стойност 64,25 млн. лв., през 2005 година вносът нараснал до 76,8 млн. лв., за да достигне през миналата година до 81,86 млн. лв.

Притесненията на собствениците на полиграфически предприятия, че след влизането ни в ЕС ще бъдат изкупени или принудени да фалират от външни конкуренти не се сбъднаха, обяви Петър Кънев. Възможно е българският полиграфически пазар все още да не е достатъчно апетитен за външни инвеститори, но е вярно също така, че българските компании значително повишиха своята конкурентоспособност, счита той. 

Като най-голям проблем в българската полиграфическа индустрия се очертава недостигът на специализирани кадри, както и преориентиране на български печатари към европейския пазар на труда.

При откриване на изложба „Принтком” бяха връчени двете най-високи отраслови отличия. За печатар на годината бе обявен Пламен Петков - управител на полиграфически комбинат “Д. Благоев” - София. Търговец на годината стана Симеон Доминов – собственик на фирма Доминов консуматив – Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още