IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЧЕЗ предложи да отчита консумирания ток на 3 месеца

ДКЕВР разгледа на открито заседание проекта за общи условия за разпределение и за снабдяване с електрическа енергия на ЧЕЗ

16:24 | 05.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЧЕЗ предложи да отчита консумирания ток на 3 месеца

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) разгледа на открито заседание днес проекта на ЧЕЗ Електро България, собственик на електроразпределитените дружества в София, София област и Плевен, за общи условия за разпределение и за снабдяване с електрическа енергия. В рамките на обсъждането стана ясно, че дружествата предлагат отчитането на електроенергията в Западна България да става веднъж на три месеца.

Това означава, че два последователни месеца през годината потребителите ще получават сметки, изчислена на база, а на третия – сметката ще е на основа на реално отчетена консумация. Предлага се сметките, формирани на база, да отразяват сезонността на консумацията.

Размерът на изравнителното задължение ще представлява разликата между стойността на действително ползваното количество електрическа енергия и общата стойност на двете равни месечни вноски. Предвидена е и възможност преценката за бъдещото потребление да бъде определена от самите клиенти.

По време на заседанието на ДКЕВР представителите на ЧЕЗ отбелязаха, че предложеното тримесечно отчитане на електроенергията ще позволи на електроразпределителните дружества да оптимизират разходите, които се включват в цената на електроенергията.

По време на заседанието беше изказано опасение, че при тримесечно отчитане би могло да се стигне до кредитиране на дружеството.

Предстои комисията да вземе окончателното си решение по проекта за общите условия на закрито заседание в близките дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още