IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С една трета е паднал добивът от карловски рози тази година

За сметка на това в тази кампания бе отбелязан истински бум в заплащането на берачите

15:25 | 05.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
С една трета е паднал добивът от карловски рози тази година

С една трета по-ниски са добивите от рози тази година в Карловската котловина. При очаквани добиви от около 300 – 400 кг/дка голямата част от стопаните едва прибират около 200 кг.

Това е много по-зле от предишната година. От обработваните от нас 230 дка рози очаквахме около 60 тона цвят, колкото набрахме предишната година. За съжаление 2-3 дни преди края на розобера резултатът е 40 тона”, съобщи председателката на земеделската кооперация в Баня Пенка Попова.

Първо сушата, а след това обилните валежи не са се отразили никак добре на реколтата и голяма част от продукцията е била похабена.

За сметка на това в тази кампания бе отбелязан истински бум в заплащането на берачите. Те получаваха по 60 ст/кг, а от вчера в края на кампанията – и по 70 ст/кг. Цената е 2 пъти по-висока в сравнение с предишни години, когато работниците получаваха 30 – 35 ст/кг.

Изкупната цена на розовия цвят тази година не отбеляза големи скокове. Килограм рози се търгуваше по 1,50 лв/кг в началото до 1,65 лв/кг в разгара на кампанията. Големите преработвателни фирми като софийската „Булатарс”, казанлъшката „Еньо Бончев” и „Българска роза” ще изкупят цвета по усреднена цена от 1,60 лв/кг, казаха производителите.

Приходите са такива, че горе-долу ще си върнем вложеното за обработката на площите, пръскането на растенията и надниците на берачите, коментирапредседателката на кооперацията в Баня Пенка Попова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 24.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още