IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Булгартабак се оплака от сивия сектор; проверяват търговците на дребно

НАП започна масирани проверки на дистрибуторите на цигари за несъответствия между наличните количества и документите

15:18 | 05.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Булгартабак се оплака от сивия сектор; проверяват търговците на дребно

Търговците на дребно, притежаващи малки търговски обекти, носят главната вина за продажбата на вносни марки цигари без начислени данъци, каза на среща с дистрибутори и представители на държавата Емил Димитров, председател на Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия в България.

По думите му в страната има около 30 хил. такива обекта, които нанасят щети на държавния бюджет поради невнесен ДДС и неначислен данък печалба. Той посочи, че най-масово не се издават фактури за чуждите марки цигари „Вайсрой“, „Парамунт“ и „Ел Ди“. Около 15% от пазара на тютюневи изделия в България е на вносните марки, уточни Кирил Текелиев, търговски директор на „Булгартабак“.

Емил Димитров подчерта, че „Булгартабак“ издава фактури за 100% от продаваните количества цигари и от 1 година насам прави директни доставки до магазините на търговците. „Целта на разговорите ни с дистрибутурите на вносни цигари е да се премахнат „изкривяванията“ на пазара и той да стане максимално чист и прозрачен“, каза Димитров.

Въпреки нелоялната конкуренция продажбите на „Булгартабак“ за първите 5 месеца на годината са нараснали с 10% спрямо същия период на м.г., съобщиха от холдинга. Дружеството преди близо месец е изпратило до Министерството на икономиката и енергетиката, а те от своя страна и до Министерството на финансите следните предложения: всички фирми за продажба на тютюневи изделия да се регистрират по ДДС; всички производители да отбелязват на пакетите цигари датата на производство, както прави вече „Булгартабак“.

В отговор на призива на дистрибуторите на български цигари за проверки на сектора, присъстващите представители на Националната агенция за приходи (НАП) съобщиха, че от края на м. май НАП е започнала проверки на всички дистрибутори на цигари в страната и складовете им. В случаите, когато инвентаризацията покаже несъответствия между наличните количества и документите, ще се извършва цялостна ревизия на съответната фирма. Предвижда се проверката да приключи до 13 юли.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 24.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още