IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Промени в правилника на БФБ дават възможност за отмяна на сделки

В бъдеще ще могат да се отменят сключени сделки на борсата в резултат на неоспорими грешки на борсови посредници

12:31 | 05.06.07 г.
Промени в правилника на БФБ дават възможност за отмяна на сделки
БФБ-София е одобрила промените в Правилника на борсата, направени от Комисията по финансов надзор, съгласно които в бъдеще ще могат да се отменят сключени сделки на борсата в резултат на неоспорими грешки на борсови посредници, като е предвидена изрична процедура за това, съобщава БФБ-София.

Справка на Investor.bg показа, че промените всъщност засягат Чл. 109а от Правилника на БФБ. Алинея първа на посочения член гласи следното: „Сделки, сключени в резултат на неоспорими грешки на борсовите посредници при въвеждането на поръчките в Системата, могат да бъдат отменени с решение на Съвета на директорите на Борсата, взето на първото му присъствено заседание след получаване на заявление“.

Съгласно Ал. 2 за отмяна на сделки съответният борсов член подава молба-заявление по образец в борсата най-късно до 15 ч. на деня, в който са сключени сделките, към което се прилагат документ, удостоверяващ съгласието на насрещната страна по сделката за отмяната й, декларация за липсата на подадена поръчка с параметри, равни на параметрите на погрешно въведената поръчка, обяснение относно причините и обстоятелствата, довели до въвеждане на поръчката с погрешни параметри и безусловно съгласие борсовият член да поеме в пълен размер всички претенции, които могат да възникнат срещу борсата във връзка с отмяната на сделката.

Борсата писмено, както и по факс или друг електронен способ, уведомява борсовите членове, страни по сделката, за решението на Съвета на директорите във връзка с отмяната най-късно до 16 ч. на деня на вземането му. Решението е окончателно и влиза незабавно в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още