IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН ще проверява поскъпването на акциите на Стара планина Холд

Вероятно КФН се е подвела от съобщение в борсата, което не е подадено от нас, а от акционер, коментира Н. Митанкин, ДВИ на холдинга

11:50 | 05.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
КФН ще проверява поскъпването на акциите на Стара планина Холд

Комисията за финансов надзор (КФН) предприема действия по изясняване на обстоятелствата, станали причина за активизирането на търговията с акции на Стара планина Холд АД, съобщават от надзорната институция.

Комисията ще разследва покачването на цената на акциите на компанията в периода 28 май – 4 юни 2007 г. Изходна точка на проверката представляват публикуваните новини, касаещи дружеството, а именно публикуването на консолидирания отчет за първото тримесечие на 2007 г. и включването на допълнителна точка към дневния ред за предстоящото Общо събрание на 15 юни 2007 г., относно увеличението на капитала със собствени средства на дружеството.

С оглед спазване на законовите изисквания комисията е започнала проверка на търговията с акции на Стара планина Холд, като ще бъде изискана информация от инвестиционните посредници относно страните по сключените сделки. Също така ще бъде изискано мотивирано обяснение от акционера, упражнил законовото си право за включването на допълнителната точка в дневния ред на Общото събрание, се казва още в съобщението.

След приключване на извършваната проверка КФН ще уведоми за резултатите от нея.

В събота стана ясно, че на предстоящото Общо събрание на акционерите на Стара планина Холд на 15 юни ще бъдат включени допълнителни въпроси, а именно проект за решение за увеличаване на капитала на холдинга със собствени средства от 1,75 млн. лв. на 21 млн. лв.

Вероятно комисията се е подвела от съобщението, публикувано в бюлетина на Българска фондова борса – София, където се споменава, че информацията за включването на допълнителната точка в дневния ред на събранието е подадена от Стара планина Холд. Всъщност и самият холдинг, и БФБ са уведомени от акционера, който е предложил включването на тази точка в дневния ред, а именно Гарант-5 ООД“, коментира за Investor.bg Николай Митанкин, директор за връзки с инвеститорите на Стара планина Холд.

Какъвто и да е случаят обаче, смятам, че акционерът, внесъл предложението за увеличение на капитала, има икономически мотиви за това и няма да има проблем при излагането им пред комисията. Не съм притеснен от проверката, защото Стара планина Холд е едно от най-прозрачните дружества на българския капиталов пазар. Предполагам, че на първата дата за Общото събрание няма да се събере необходимият кворум и решението ще бъде гласувано на 29 юни. Ще направя всичко възможно веднага след приключване на събранието да уведомя БФБ-София и инвестиционната общност за взетите решения“, каза още Митанкин.

Стара планина Холд обяви нетна консолидирана печалба от 1,49 млн. лв. за първото тримесечие спрямо 588 хил. лв. за съответния период на миналата година.

За периода 28 май – 4 юни книжата на Стара планина Холд поскъпнаха с 45,2% до ниво от 68,16 лв., а от началото на днешната търговия добавиха нови 6,03% към стойността си до 72,27 лв. Сделки бяха сключени и на рекордните 78,38 лв. за брой.

Свързани компании:

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още