IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проверяват за финансови нарушения, свързани със строежа на АЕЦ Белене

Прокурaтурата ще проверява как са били изразходени над 8 млн. долара за изготвянето на доклада за ОВОС на бъдещата атомна централа

11:25 | 05.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Проверяват за финансови нарушения, свързани със строежа на АЕЦ Белене

С постановление на Окръжната прокуратура от 10 май на Областната дирекция "Полиция" във Велико Търново е възложена проверка по сигнал на Общинския съвет в Свищов за процедурни и финансови нарушения, свързани с подновяването на строителството на АЕЦ "Белене", съобщи прокурор Донка Мачева, говорител на Окръжната прокуратура, цитирана от БТА.

Сигналът, адресиран до главния прокурор Борис Велчев и омбудсмана Гиньо Ганев, бе приет на сесия на Общинския съвет в Свищов на 16 април.

В него общинските съветници настояват за прокурорска проверка на начина, по който са били изразходени над 8 млн. долара за изготвянето на доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на бъдещата атомна централа, и да бъде направена пълна финансова ревизия на всички средства, вложени на площадката от замразяването на строителството на АЕЦ "Белене" през 1990 г. досега.

Според председателя на Общинския съвет в Свищов доц. Андрей Захариев ДОВОС е съставен в началото на 2005 г., без да бъдат направени теренни проучвания на място, включително и за сеизмичността на района.

В нито една от общинските администрации на Белене, Свищов и Никопол през този период не са регистрирани проучвания на 40-членния екип на българската фирма подизпълнител на американската компания "Парсънс", която е спечелила конкурс за обществена поръчка за изготвянето на доклада, каза Захариев.

По думите му всяка една от страниците на доклада струва 4700 долара на българските данъкоплатци, без да е извършена реална работа.

В момента в общината систематизираме всички данни на местните екологични организации за извършените нарушения на площадката на втората атомна централа, които ще бъдат предоставени на разследващите органи, добави Захариев.

Площадката на АЕЦ Белене е одобрена за строителство през 1984 г. и строителството е започнало през 1987 г. През 1991 г. строителството на площадката е преустановено. Между 1991 и 2000 г. са направени няколко технически проучвания и изследвания от и за Националната електрическа компания (НЕК) относно възможността за завършване на АЕЦ Белене. През април 2004 г. правителството разреши изграждането на АЕЦ Белене да бъде подновено.

След открита тръжна процедура НЕК избра Атомстройекспорт - Русия за главен изпълнител (изпълнител на инженеринга, доставката и изграждането) на АЕЦ Белене. Понастоящем Атомстройекспорт изпълнява едногодишен договор за извършване на първоначални работи преди предвиденото подписване на окончателния договор за инженеринг, доставка и изграждане в края на 2007 г., се уточнява в поканата.

Строителните работи по първия блок на АЕЦ Белене трябва да започнат през 2008 г. с цел влизане в експлоатация до януари 2014 г. Вторият блок е планиран да влезе в експлоатация през януари 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още