IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 юни

07:45 | 04.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 4 юни
Шестима кандидати за поста на Овчаров
в. Новинар
 
Шестима станаха кандидатите за поста министър на икономиката и енергетиката на мястото на Румен Овчаров, след като премиерът Сергей Станишев обяви в събота, че приема оставката му. Към най-упорито повтаряните имена на депутатите от Коалиция за България Петър Димитров, Петър Кънев, Димитър Гущеров и Иван Гризанов най-неочаквано в събота бяха прибавени и кандидатури на ДПС. Въпреки че Министерството на икономиката и енергетиката трябва да се оглавява от човек на БСП според коалиционното разпределение на постовете в правителството, за възможен министър бе обявен сегашният зам.-министър Валентин Иванов, както и бившият зам.-министър от правителството Сакскобургготски - Илко Йоцев. И двамата са представлявали досега ДПС в управлението на държавата. Преди време за възможен министър на енергетиката бе споменаван и зам.-министър Йордан Димов, който според запознати е бил наложен на Овчаров от премиера Станишев. При продължилото няколко месеца проектокадруване за мястото на Овчаров се споменаваше дори бившият вицепремиер Кирил Цочев от правителството на Любен Беров. 

Връщането на ДДС може да се точи 14 месеца
в. Сега
 
Намерението на Националната агенция за приходите да увеличи срока за извършване на данъчни ревизии възмути депутати от опозицията. Новите правила, лансирани от НАП като поправки в закона за ДДС, бяха разкритикувани на заседание на бюджетната комисия. Ако този регламент влезе в сила, фирми ще чакат за връщане на ДДС повече от 14 месеца, възмути се Мартин Димитров (ОДС).
 
НАП предлага ревизорите й да могат да проверяват фирмите в продължение на 8 месеца - по формулата 6 плюс 2 месеца. Това е двойно удължаване спрямо действащите срокове - сега ДДС инспекциите могат да траят максимум 4 месеца по схемата 3 месеца + 1 допълнителен. И в момента бизнесът се оплаква от бавното възстановяване на данъчен кредит, напомни Мартин Димитров.

Частни фондове дават пенсии на инвалиди
в. Стандарт
 
Частни фондове ще дават пенсии за инвалидност. Това предложи Естел Джеймс, консултант на Световната банка, по време на конференция за пенсионните проблеми в Златни пясъци. Сега в частните задължителни и доброволни фондове хората се осигуряват само за старост. Но ако още на младини получат увреждания, в личните им осигурителни сметки няма да има достатъчно пари, за да взимат прилична пенсия. Предложението на Естел Джеймс ще гарантира получаването на пожизнени пенсии от инвалидите. Идеята е от вноските, които всички хора правят в частните фондове, да се заделя минимална сума в размер под 1%. С тези пари ще се плащат пенсии на хората, които са получили увреждания. Подобна практика дори е имало в България преди години, но сега е забранена от действащите закони.
 
"Диема" се върна в "Евроком"
в. Сега
 
От 1 юни клиентите на "Евроком" отново могат да гледат програмите на "Диема вижън", съобщиха от кабелния оператор. "Споразумяхме се с новите собственици на "Диема" и връщаме техните програми, без да увеличаваме цената за абонатите си", коментира изпълнителният директор на "Евроком" Петьо Стайков.
 
Ще се строи нов терминал в Свиленград
в. Дневник
 
Агенция "Митници" смята да построи нов митнически терминал на гара Свиленград, в непосредствена близост до сегашното управление на службата. Това съобщи началникът на свиленградската митница Стефан Марашев. Изпълнението на проекта става възможно след подписания миналата седмица договор между шефа на митническата администрация Асен Асенов и кмета на града Георги Манолов, с който общината дарява на митниците терен от 5890 кв. метра. В замяна общинската управа се надява да получи дела на Агенция "Митници" в изоставена от повече от 10 години административна сграда в централната градска част.
 
"Болярка ВТ" ще увеличава капацитета си
в. Дневник
 
Българската пивоварна "Болярка ВТ" възнамерява да инвестира около 4 млн. евро за тази година за увеличаване на производствения си капацитет, съобщи изпълнителният директор на дружеството Антон Ненов. Средствата ще отидат за осигуряване на ново допълнително оборудване за отлежаване и бутилиране на бирата и нови хладилни инсталации. Наскоро компанията е въвела и нова линия за PET бутилки.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още