IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КФН отписва Чайкафарма висококачествените лекарства от регистъра

Отписването се налага поради това, че емисията на дружеството не е приета за търговия на БФБ в срок до 3 месеца от вписването му като публично

12:45 | 02.06.07 г.
КФН отписва Чайкафарма висококачествените лекарства от регистъра
Комисията за финансов надзор открива производство за отписване на издадената от Чайкафарма висококачествените лекарства АД - Варна емисия акции и на дружеството от публичния регистър, съобщава надзорната институция.
 
КФН вписа емисията на фармацевтичното дружество през януари, като същевременно институцията потвърди и проспекта за вторично публично предлагане на Чайкафарма. Емисията на варненското предприятие е в размер на 5,3 млн. лв., разпределени в 5 299 000 обикновени акции.

Откриването на производството за отписване на емисията на дружеството се налага поради това, че емисията на Чайкафарма Висококачествените лекарства не е приета за търговия на регулирания пазар в срок до 3 месеца от вписването му като публично дружество в регистъра на КФН, а именно в периода между 29 януари и 2 май 2007 г.

Освен това, при направена проверка на наличната в КФН информация, надзорната институция е констатирала непълноти в пояснителните приложения засягащи счетоводната политика, в резултат на което дружеството е уведомено с писмо за необходимостта от отстраняването им.

В отговор на писмото Чайкафарма Висококачествените лекарства АД е представило в КФН допълнително данни и документи. В „Пояснителни приложения, представляващи обобщение на използваните счетоводни политики и пояснителни бележки“ на Чайкафарма Висококачествените лекарства за януари 2007 г. също отново упоменава, че дружеството планира листване на акции на БФБ-София.

Следователно, КФН стига до извода, че въпреки двукратно изразеното намерение за търгуване на акции на Чайкафарма Висококачествените лекарства на БФБ-София, дружеството не е предприемало необходимите конкретни действия в това отношение, независимо от наличието на потвърден от КФН проспект за вторично публично предлагане на емисия акции.

В срок от 3 работни дни всички заинтересовани лица могат да внесат в КФН писмени възражения по отношение на образуваното производство за отписване на Чайкафарма Висококачествените лекарства от публичния регистър, воден от КФН.

Образуваното производство по издаване на индивидуален административен акт за отписване на издадената от Чайкафарма Висококачествените лекарства емисия акции и на дружеството като публично следва да приключи в срок до 14 дни, считано от днес.
 
Чайкафарма висококачествените лекарства АД се занимава с опаковане на лекарства (вторично и първично), маркетинг на медикаменти и развойна дейност. Основният акцент в продуктовата гама на дружеството са лекарствени средства за лечение на сърдечно-съдови заболявания, диабет и заболявания на централната нервна система. Компанията осъществява продажби на вътрешния пазар, но като приоритет в дългосрочните му планове е политиката по експортно ориентирано производство.

Основен акционер в Чайкафарма висококачествените лекарства АД е Тихомир Каменов, притежаващ 96% от капитала. Каменов е мажоритарен собственик и на един от най-големите дистрибутори на лекарства у нас - Търговска лига - Национален аптечен център АД, чиито дъщерни дружества са Кеър Фармасютикалс АД, Транспортна и спедиторска лига ООД, Български кардиологичен институт АД и Български институт по зависимости ООД.

На БФБ - София се търгува емисия тригодишни облигации на Търговска лига - Национален аптечен център с номинал от 5 млн. лв., лихва от 8,25% годишно и падеж на 14 ноември 2008 година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още