IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 юни

08:38 | 02.06.07 г.
Преглед на печата за 2 юни
"Соравия" продаде проекта си "Мегапарк" за 96 млн. евро
в. Дневник
 
Австрийската компания за инвестиции в недвижими имоти "Соравия" (Soravia) продаде един от най-големите си проекти у нас - "Мегапарк", за 96 млн. евро, съобщиха австрийските медии. Купувач е листваната на австрийската борса "СА Имо интернешънъл" (CA Immo International), дъщерна на "СА Имо анлаген" CA (Immo Anlagen AG).

"Соравия" обяви в края на миналата година, че ще започне изграждането на мегакомплекса, който се намира на столичния бул. "Цариградско шосе". Това е съвместен проект с "Банк Аустрия кредитанщалт риъл инвест" (BA-CA Real Invest) за изграждането на офиси и търговска част. Първоначално обявената инвестиция беше за 100 млн. евро, която се очакваше да бъде осигурена чрез кредит от австрийската банка.

С 2000 декара са се увеличили площите с маслодайна роза
в. Новинар
 
3500 хектара площи с маслодайна роза се отглежда в България, съобщи Недко Недков, директор на Института по розата в Казанлък по радио Дойче Веле. С 2000 хектара са се увеличили розовите насаждения за последните седем години. През 2000 г. производството на рози е било най-малко и е добито 600 кг розово масло. Но през последните 5 години секторът се развива положително и през 2006 г. са произведени 1500 кг. Тази година се очаква рекорден добив от 2500 кг. Възраждането на традиционното производство на розово масло се дължи на приватизацията на селскостопанските кооперации и обединяването им с цел по-добра ефективност. Един килограм от българското розово масло струва 4000 евро. За 1,5 кг са необходими 2 млн. цвята. Цялото произведено розово масло у нас се изнася за Франция, САЩ, Великобритания и арабските страни.
 
 
Стара Загора почва да се реди на опашки за кадастъра
в. Сега
 
След като в най-големите столични комплекси "Младост" и "Люлин", и във Варна настана хаос заради изготвянето на новия кадастър, подобна картина чака Стара Загора. От вчера в шест от старозагорските квартали започна приемането на документи за собственост и други вещни права във връзка с актуализирането на картата. По подобие на софиянци и варненци притежателите на имоти в Стара Загора ще трябва да представят документи за собственост. Това се отнася за собствениците на имоти в централната градска част, кварталите "Васил Левски", "Лозенец" и "Опълченски".
Новата карта на града се изготвя от фирма "Глобъл Гео". Гражданите могат да правят справки в службата по кадастъра в сградата на Проектантска организация, където са разлепени списъци и графици за подаване на документи.
 
Правителството ще решава още три месеца за осигуровките
в. Дневник
 
Дали осигуровката за пенсия ще бъде намалена с 3 пункта ще се решава едва след като стане готов отчетът за изпълнението на бюджета за първите шест месеца на годината. Това съобщи в петък зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев. Той предположи, че свалянето на вноската няма да стане в средата на годината, както обеща правителството, защото отчетът ще е готов през август. Това по думите му означава, че е вероятно решението ще се вземе чак през септември-октомври. Същевременно зам.-министърът коментира, че приходите са се стабилизирали.
 
Санкциите за Енергото скачат 50 пъти
в. Стандарт
 
От 20 хил. до 1 млн. лева стават санкциите за енергийните предприятия. Това е записано в промените на Закона за енергетиката, обсъдени на второ четене в парламента. Така ако Енергото, "Топлофикация" или газов доставчик откаже достъп на клиент до мрежите си, ще отнесе солените глоби. Санкции ще има и за компаниите, които нарушават лицензията. Промените са по идея на енергийния министър Румен Овчаров. Досега максималната глоба бе до 20 хил. лв. Законопроекът има за цел и да насърчи използването на възобновяеми енергийни източници и алтернативни горива. До края на 2011 г. Министерски съвет трябва да приеме и закон за пазарния механизъм за насърчаване на производството на ток и парно от ВЕИ.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още