IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Законът за устройството на Черноморието влиза в сила от 1 януари 2008

С глоба от 3000 до 6000 лева ще се наказва физическо лице, което ограничава свободния достъп до морския плаж или определя такси за това

11:32 | 01.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Законът за устройството на Черноморието влиза в сила от 1 януари 2008
Законът за устройството на българското Черноморско крайбрежие, уреждащ забраните за строителство там, ще влезе в сила от 1 януари 2008 г., реши Народното събрание, което прие днес окончателно на второ четене проектозакона. След прегласуване, със 72 гласа "за", 52 "против" и 16 "въздържал се" парламентът подкрепи предложението на депутатите от ДПС Камен Костадинов и Несрин Узун законът да влезе в сила от 1 януари 2008 г.

С глоба от 3000 до 6000 лева, а при повторно нарушение - до 12 000 лева ще се наказва физическо лице, което ограничава свободния достъп до морския плаж или определя такси за това. За подобни нарушения от юридически лица или еднолични търговци глобата ще бъде от 6000 до 12 000 лева, а при повторно нарушение - до 24 000 лева, реши парламентът.

В двегодишен срок от влизането на закона в сила действащите общи устройствени планове, в обхвата на които попадат устройствените зони по този закон, трябва да се приведат в съответствие с изискванията му.

Законопроектът предвижда на територията на Черноморското крайбрежие да се създадат зона "А" и зона "Б". Зона "А" обхваща частта от акваторията на Черно море, крайбрежната плажна ивица, пясъчните дюни и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м, измерена по хоризонтала от границите на морския бряг или на морските плажове, като на дюните се забранява строителството и поставянето на преместваеми обекти.

Зона "Б" обхваща териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 километра от границата на зона "А", с изключение на урбанизираните територии на населените места, определени към датата на влизане на закона в сила.

 

Забраните, отнасящи се до строителни дейности в зона "А" и в зона "Б" няма да се прилагат за законно изградените и разрешени обекти, както и за одобряване на инвестиционни проекти по действащи подробни устройствени планове.

 

Незаконно изградените обекти на територията на морските плажове трябва да се премахнат в едномесечен срок от влизането на закона в сила, от лицата, които са ги изградили, като строителните площадки ще се рекултивират от тях след премахването на обектите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още