IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газифицират Карлово по иновационна технология

Лицензията ще важи за територията на общината и е за срок от 35 години

10:55 | 01.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Газифицират Карлово по иновационна технология
Карловогаз” ООД кандидатства пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за издаване на лицензия за дейностите “разпределение на природен газ” и “обществено снабдяване с природен газ”. Това съобщи съуправителят на дружеството Пламен Павлов.

Лицензията ще важи за територията на общината и е за срок от 35 години.

Дружеството бе създадено преди няколко месеца с цел газифицирането на Карлово. Това ще стане по уникалната за Европа иновационна технология “Виртуален газопровод”. При нея се изгражда локално депо за компресиран газ и местна потребителска мрежа, а снабдяването става с цистерни от конвенционален газопровод. Цената за доставка на природния газ ще бъде около 600 лв. за 1000 кубични метра синьо гориво. Така се изпреварва с десетки години газифицирането на града по традиционния начин, след като дотогава бъде изграден тръбопровод до общината. Иновационната технология е разработена от аржентинската фирма “GNC Galileo SA”, която я прилага в редица страни от Северна и Латинска Америка и Азия.

До края на тази година ще се газифицират 11 общински обекта в гр. Карлово (всички училища и детски градини в града, болницата, медицинския център, общината и читалището) и трябва да се изградят 7725 метра тръби, уточни Пламен Павлов. До 2016 г. трябва да се положат общо 43 680 метра пластмасови тръби, които са с висока плътност и гаранция от 50 години. Те позволяват без проблеми да се включват нови абонати след време. Тръбите ще бъдат разположени в голям кръг, минаващ под 4 от най-големите улици в Карлово. По-късно ще се изграждат и по-малки вътрешни пръстени.

Стойността на първия етап, включващ газифицирането на 11-те обекта и изграждането на локалното депо, е 1,65 милиона лева. Парите бяха отпуснати от правителството за финансиране на 11 инфраструктурни и екологични проектa в края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още