IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чужди фондове плащат 15% премия за компания с добро корпоративно управление

Доброто корпоративно управление създава прозрачност и доверие в емитента, помагайки на инвеститорите да вземат информирани решения

07:55 | 01.06.07 г.
Чужди фондове плащат 15% премия за компания с добро корпоративно управление
Западните инвестиционни фондове са готови да платят 15% премия за акциите на компания със солидно корпоративно управление, каза на семинар в четвъртък Ханс Бергрен, главен консултант на OMX Exchanges.
 
Семинарът бе на тема "Основни фактори за успеха на IPO-тата - опитът на страните от скандинавския и балтийския регион", като на него присъстваха представители на български инвестиционни посредници, БФБ-София, гости и журналисти.
 
Доброто корпоративно управление създава прозрачност и доверие в емитента, помагайки по този начин на инвеститорите да вземат информирани решения. Това, от своя страна, води до по-висока цена за акциите на съответната компания и повишаване на нейната ликвидност, заяви още Бергрен.
 
По думите на Томи Айкаш, главен мениджър на една от най-големите финансово-брокерски къщи в скандинавския регион - Nordea Equity Markets, в миналото на скандинавския пазар се е наблюдавала тясна зависимост между първичния и вторичния пазар. Когато вторият расте, преобладават успешни IPO-та и обратно. Днес обаче това вече не е така – инвеститорите внимават със своя избор и в резултат не всички IPO-та са успешни, дори и когато вторичният пазар се намира във възходяща фаза.
 
Според Айкаш двойното листване повишава „видимостта“ на съответната компания в чужбина. Въпреки това листването на две борси има своите недостатъци и един от тях е наличието на вероятност от загуба на ликвидност на вътрешния фондов пазар. „По-важното е каква е компанията и дали акционерите имат достъп до комуникация с мениджмънта, а не това къде е листната“, каза още Айкаш и добави, че чуждестранните инвеститори лесно влизат, но и лесно излизат от съответните позиции. Точно затова вътрешните инвеститори са много по-стабилни.
 
От българска страна Мирослав Стоянов от Елана представи темата „Предизвикателствата при IPO в България“. Той заяви, че трудно се постига баланс между българските инвеститори и емитентите, възнамеряващи да осъществят IPO. Докато дружествата търсят твърде висока цена на акция, когато планират излизане на борсата чрез IPO, то инвеститорите искат стимул под формата на дисконт от цената на първичното публично предлагане.
 
На семинара беше засегнат „проблемът“ за многократните презаписвания при скорошните първични публични предлагания на родната борса. Бяха изказани мнения, че практиката на първоначално заявяване на поръчки за покупка на акции и последващо плащане опорочава пазара, като това несъмнено ще има отрицателен ефект за всички участници в бъдеще.
 
Според други мнения в тази практика няма нищо лошо, тъй като съответният инвеститор носи бремето на риска при вземане на инвестиционни решения и носи лична отговорност за това. 

В крайна сметка гостите от OMX дадоха пример с IPO на финландска компания, което е било презаписано неколкократно. Броят на инвеститорите е достигнал 29 хиляди, като всеки от тях е успял да запише по 5-6 акции и в крайна сметка нито един от тях не е спечелил поради наличието на големи транзакционни разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още