IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Euromoney определи БАКБ като третата най-добра компания в ЦИЕ

За втора поредна година CEZ е първа, второто място е за Telefonica 02, а третото БАКБ си поделя с чешката банка Ceska Sporitelna

18:27 | 30.05.07 г.
Euromoney определи БАКБ като третата най-добра компания в ЦИЕ

Най-добра компания в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за втора поредна година е чешката CEZ според класацията на финансовото списание Euromoney.

Второто място е за друга чешка компания – Telefonica 02. Макар и влизайки за първи път в допитването, в което основният критерий е най-убедителна и последователна стратегия, на трето място е класирана Българо-американска кредитна банка, заедно с чешката банка Ceska Sporitelna (собственост на австрийската Ерсте банк).

БАКБ е единствената българска компания, включена и на други призови места в общата класация на компаниите от ЦИЕ. БАКБ е на трето място в сектора „Банки и финанси” и на второ място по критерий най-прозрачни финансови отчети.

В класациите по страни, за България запитаните инвеститори и анализатори са номинирали общо 9 имена, като за най-добре управлявана компания е определена Българо-американска кредитна банка с 33% от общия брой точки, на второ място е Химимпорт с 12%, а третото място се поделя между Монбат, Банка ДСК (OTP) и Прокредит с по 9.5% от общия брой точки.

Класацията се изготвя въз основа на анкета, проведена от списанието сред анализатори от водещи банки в региона. Този година респонденти са 64 институции и анализатори. Всеки от тях е номинирал трите най-добри компании от държавата или сектора, който покрива въз основа на пазарна позиция, рентабилност, потенциал за растеж и качество на мениджмънта и на печалбата. Резултатите са представени под формата на процент от общите точки, получени от компанията в съответната категория.

Подреждането на най-добре управляваните компании в ЦИЕ се прави за трета поредна година. Включени са предимно публични компании, като обхванатите страни са България, Естония, Казахстан, Литва, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Турция, Унгария, Хърватска и Чехия.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

ТБ БАКБ АД(BACB)

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още