IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 2 млн. лв. е резултатът от акция на АДВ за събиране на задължения

Акцията се състоя в периода от 26 март до 18 май поетапно в шестте регионални дирекции на АДВ

18:08 | 30.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Над 2 млн. лв. е резултатът от акция на АДВ за събиране на задължения
Агенцията за държавни вземания (АДВ) събра 2,238 млн. лева от акцията за събиране на публични държавни вземания с размер под 5000 лева, съобщиха от агенцията.

Акцията се състоя в периода от 26 март до 18 май поетапно в шестте регионални дирекции на АДВ. Целта е да се постигне по-голяма събираемост чрез активизиране на длъжниците да платят доброволно т. нар. по-малки задължения. Кампанията се организира за втори път от АДВ, след като през 2006 г. беше отчетена висока ефективност при избор на този подход за събиране на публичните задължения под 5000 лева.

Кампанията започна в Регионалната дирекция в Русе, последвана от дирекциите във Варна, Бургас, София, Пловдив и Видин.

В различните градове са използвани различни способи за принудително събиране. В населените места, които попадат в териториалния обхват на РД-Русе е било акцентирано върху изпращане на съобщения за доброволно изпълнение на задължението с цел да се уведомят длъжниците за размера на задължението и да им се даде възможност да го погасят преди предприемане на действия по принудително изпълнение.

На територията на РД-Бургас са извършени описи и изземване на леки автомобили, както и отваряне на банкови трезори на длъжници. В останалите регионални дирекции са били сформирани екипи от публични изпълнители, които посещаваха домовете на длъжниците и търговските им обекти, като извършваха описи на откритото там имущество.

По време на кампанията са посетени общо 1 701 адреса на длъжници. Там, където не са открити длъжниците, е оставено уведомление за явяване в най-близкото поделение на АДВ. Връчени са общо 12 533 акта на публичните изпълнители - уведомления за явяване, съобщения за доброволно изпълнение, съобщения за насрочване на опис. Проведени са общо 108 описа и са наложени общо 508 запора. Иззети са 15 автомобила, собственост на длъжници. Предстои да бъде извършена оценка на описаното и иззето имущество, след което ще бъде изнесено на публична продан, от което се очаква да постъпят допълнителни приходи като резултат кампанията.

От събраните 2,238 млн. лева от преки плащания от посетени длъжници са 751 хил. лева, а останалите 1,487 млн. лева са доброволни плащания, постъпили в периода на провеждането на кампанията. За сравнение приходите от кампанията за 2006 г. бяха в размер на 1,878 млн. лева.

За събирането на 1 лев по време на акцията е направен разход под 1 стотинка. За сравнение, разходите по събиране на публични вземания през 2006 г. е 3 стотинки за 1 лев. По време на кампанията събираемостта на всеки публичен изпълнител е била около 3000 лева на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още