IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производството на плодове и зеленчуци у нас изостава от преработването

Промените в селското стопанство се реализират по-бавно, отколкото в промишлеността и това създава проблеми

15:08 | 30.05.07 г.
Производството на плодове и зеленчуци у нас изостава от преработването

Основният проблем пред сектора на преработване на плодове и зеленчуци в България е суровинната база, каза Константин Ламбрев, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България по време на икономическия форум Марица в Пловдив, провеждан с медийното партньорство на Investor.bg.  

Ако преди 10 години България изнасяше 10-15 хил. тона чушки, в момента внасяме 4-5 хил. тона, даде пример Ламбрев. 

По думите му промените в селското стопанство се реализират по-бавно, отколкото в промишлеността и това създава проблеми. Освен това по-трудно се осигурява финансиране, а допълнително процесите в отрасъла са забавени и от фактори като комасацията на земята и миграцията на населението. 

Икономическите стимули в селското стопанство у нас са недостатъчни, сравнени например с тези в Румъния, добави Димитър Зоров, председател на Българската асоциация на хранителната и питейната индустрия. Той даде за пример субсидиите, които държавата осигурява за производителите на мляко. По думите му Румъния дава по 10 евроцента за всеки литър мляко, отговарящо на европейските стандарти и по 5 цента за всеки литър, който отговаря на националните стандарти. За една голяма ферма това означава около 500 хил. евро финансов стимул годишно. 

Друг проблем пред отрасъла е сивата икономика. „Невинаги модернизирането на едно предприятие и инвестирането на големи суми в него водят до по-висока конкурентоспособност както на външния, така и на вътрешния пазар, защото сивият сектор все още е много силен”, каза Ламбрев. 

В рамките на панела бяха представени и 3 основни стандарта, приложими в хранително-вкусовата промишленост – ISO 22 000, IFS и BRC. Първият е почти идентичен с ISO 9001, но е адаптиран за отрасъла, поясни Климент Петров, директор „Център за обучение” към Муди Интернешънъл. Френско-немският IFS и британският BRC не са задължителни в България, но очакваме от 2008 г. големите международни вериги да започнат да ги изискват от доставчиците си. Така например BRC се изисква от Tesco. Засега британската верига няма магазини у нас. 

Местните производители, които желаят да навлязат на чуждите пазари, също ще трябва да внедрят стандартите, каза още Петров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 24.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още