IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ДКЕВР: Искаме повече играчи на енергийния пазар

До момента в страната са издадени лицензи за търговия с електроенергия на близо 30 дружества, но не всички са активни

13:15 | 30.05.07 г.
ДКЕВР: Искаме повече играчи на енергийния пазар

За да могат да се разбият т. нар. „естествени монополи” на пазара на електроенергия в България, трябва да има повече играчи и те да участват на равни начала”, каза Валентин Кирчев, зам.-председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в рамките на икономически форум Марица, който се провежда в Пловдив с медийното партньорство на Investor.bg. 

До момента са издадени лицензи за търговия с електроенергия на около 25-30 дружества, но не всички са активни, допълни Кирчев. 

От 1 януари отворихме пазара на електроенергия за стопанските потребители, а от 1 юли предстои да го отворим за всички. На свободния пазар ще могат да се търгуват количества на свободни цени, освен на вече регулираните от ДКЕВР. За да направят това, трите основни електроразпределителните дружества (EON, EVN и CEZ) се преструктурираха, както и НЕК”, поясни Кирчев. 

Целта на преструктурирането е, ако потребителят не е доволен от снабдителя си, да може да го смени, като сключи договор с централа на друго дружество или директно с НЕК. 

Потребителите няма да могат да сменят обаче оператора на мрежата, тук монополът е задължителен, защото не може да съществуват две паралелни мрежи”, каза Гюнтер Брамбьок, председател на УС на EVN България Електроразпределение АД. 

Цените на електроенергия в България са по-ниски от средните за Европа, като най-голяма е разликата при битовите абонати, коментира Брамбьок. 

Той посочи и някои проблеми пред дружеството, свързани със Закона за енергетиката. Според него има проблеми с разграничаването на преносна и разпределителната мрежа, с определянето на граници на собственост на клиентите, както и при изкупуването на мрежови съоръжения. 

Към момента България извършва обмен на електроенергия със съседните държави като Румъния, Турция, Гърция и Македония. Затруднения могат да възникнат при недостиг на генериращи мощности предвид нарастващия темп на потребление. След спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй усилено се изграждат нови мощности (най-голяма е инвестицията на американската AES в Марица Изток 1), като те са изключително важни, за да се осигури региона. Гарантирани потребители на енергия от България са Турция, Гърция, Македония и Черна Гора, като в последната има 40% недостиг на енергия”, каза Кирчев. 

Вярваме, че до недостиг на енергия у нас няма да се стигне. Имаме обаче възможности и за внос, ако се наложи”, каза Кирчев и обясни, че на практика вносът може да се осъществи от всеки външен снабдител, с когото НЕК се договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още