IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ратифицираха споразумението за строежа на Бургас-Александруполис

Проектът за споразумението бе одобрен от правителството през февруари тази година

11:00 | 30.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Ратифицираха споразумението за строежа на Бургас-Александруполис
Парламентът ратифицира със 109 гласа "за", 19 "против" и 3 въздържали се споразумението между Русия, България и Гърция за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас-Александруполис.

Нефтопроводът Бургас-Александруполис ще бъде с дължина 280 км, от които 155 км ще преминават през територията на България и 125 км - през територията на Гърция.

Размерът на очакваната инвестиция за изграждането му е около 700 млн. долара при капацитет на тръбата от 35 до 50 млн. тона суров петрол годишно. Предвидено е строителството на петролопровода да продължи 18 месеца.

Един от важните икономически ефекти за страната от изграждането на петролопровода е очакваното ангажиране на български фирми в строителството на българска територия, пише в доклада на комисията по енергетика.
Предстои да се създаде Международна проектна компания с участието на трите страни, след което ще се направят парцеларни планове, съответните геодезически изследвания и ще се разработи ОВОС. Тъй като проектът е изцяло частен, схемите за финансиране ще бъдат избрани от Международната проектна компания и държавата няма финансови ангажименти по проекта, се посочва в доклада.

Приемането на законопроекта за ратификацията предизвика парламентарни разпри, като опозицията изтъкна като аргументи против проекта недостатъчната защита на интересите на България, както и екологичните вреди, които ще бъдат нанесени на южното ни Черноморие.

Проектът за споразумението бе одобрен от правителството през февруари тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още