IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 30 май

08:01 | 30.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 30 май

Ембаргото за продажба пада за 36 дружества

в. Дневник

Трийсет и шест дружества от т.нар. забранителен списък за приватизация да бъдат предложени за раздържавяване, а други седем да влязат в него. Това предлага докладът на междуведомствената работна група, която беше създадена със заповед на премиера Станишев. За неин ръководител е била назначена Анна Янева, зам.-министър на икономиката. В забранителния списък към момента има 130 дружества, чиито принципали са различните министерства. Откакто влезе в сила през 2002 г., той беше предимно разширяван с нови попълнения.

Битката за износа на ток

в. Дневник

За схемата за износ на електроенергия и за основните играчи в нея по-добре да не говорим нищо, защото, ако се разрови, става взривоопасно, твърди енергиен експерт. Шефовете на Централното диспечерско управление на НЕК, които познават системата и потоците на износа, почти не се сменят през годините. Може би затова едно от първите неща, които се свързват с идването на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, е смяната именно на главния диспечер на републиката - шефа на това управление, който заемаше този пост още от времето на правителството Виденов. Затова и тази смяна беше изтълкувана от енергийните експерти като сигнал за предстояща промяна на основните играчи в този пазар.

Екотаксата за колите ще зависи от двигателя и горивото

в. Дневник

Размерът на новата екотакса за автомобилите ще зависи не само от възрастта им, но и от модела и мощността на двигателя и използваното гориво. Това съобщи във вторник зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев. Така по-мощните коли или тези, които използват по-"мръсни" бензини и изхвърлят повече вредни газове, ще плащат повече. Георгиев допълни, че все още се правят разчетите, но до десетина дни се очаква екоминистерството да е готово с предложението си, което правителството ще трябва да гласува.

Държавата ще остане в страни от конфликта в "Шишеджам"

в. Дневник

Министерствата на икономиката и това на труда и социалната политика няма да се намесват в трудовия спор между мениджърите и работниците в стъкларския завод "Тракия глас България" край Търговище. Това обявиха от двете ведомства ден, след като ръководството на компанията повторно поиска подкрепа от държавата за промени в трудовото законодателство. Мениджърите на турския холдинг "Шишеджам", който инвестира 220 млн. долара в заводите край Търговище, очакваха държавата да ги подкрепи срещу натиска на синдикатите, които настояват за увеличение на заплатите.

Отсечка от "Тракия" поскъпнала с над 80%

в. Сега

Градежът на най-новата работеща отсечка от магистрала "Тракия"се е оскъпил почти двойно, обяви депутатът Евгени Чачев вчера в парламента. Турският консорциум "Догуш Еко" спечели конкурса за участъка Карнобат-Бургас (35 км) с оферта за 45.8 млн. евро, но с анекси стойността на трасето, пуснато миналата есен, е пораснала на 82 млн. евро, посочи Чачев. По негови данни и другата нова отсечка, която се довършва в момента - от Оризово до Стара Загора (39 км), също се е оскъпила с над 41%. Тя се изпълнява от българския консорциум "Рънуей БГ".

Бургас ще има яхтено пристанище

в. Дневник

Министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта са дали положително становище за изграждането на яхтено пристанище в Бургас в района на централния плаж. Разработката на този проект е организирана от "Бравов" ООД, Бургас, с президент Благовест Бравов. Останалите участници в начинанието са "Промис 2002" ООД, "Норд-Г" ООД и "Вавилон В.С." ЕООД. Поканени са инвеститори-концесионери за разработката на пристанище и яхтени съоръжения, казаха инициаторите, но не назоваха конкретни имена. Те обаче са категорични, че до месец разработката на проекта ще стартира.

На шофьорите не им стигали 1000 лв.

в. Новинар

Заплатите на автобусните шофьори са нереално ниски и те масово напускат страната и отиват да работят в страни от Западна Европа. Това съобщи Георги Милошев, издател на списание "Автобуси&микробуси". Той посочи, че родните шофьори предпочитат да работят в Испания, където получават над три пъти по-големи заплати, и това ще лиши от кадри автобусните превозвачи в страната. В момента автобусен шофьор у нас взима около 1000 лева, докато в Испания заплащането не пада под 3500 лева. Ако тази разлика не се намали, ще има криза на кадри в общо 1500 лицензирани фирми за автобусен превоз, коментира Милошев. Според него единственият изход да се задържат качествените шофьори у нас, е да се увеличат сегашните заплати и да се подобрят условията на труд.

Еднакви имена на фирми оставят семейство без жилище

в. Сега

Липсата на единен регистър на фирмите в България доведе до поредния абсурд. Грешка на фирменото отделение на Сливенския окръжен съд, който е регистрирал две фирми с абсолютно еднакви имена, е на път да остави семейство от града без единственото им жилище и без 14 000 лева, съобщи местната преса. Частен съдия-изпълнител вече е запорирал банковите сметки на Стефан Стефанов и съпругата му, които регистрирали през 1997 г. ЕТ "Чефо - Стефан Стефанов". Година по-късно същият съд регистрира втора фирма ЕТ "Чефо - Стефан Стефанов", собственост на друг Стефан Стефанов с различно ЕГН и друг БУЛСТАТ на фирмата.

Глобихме японци за скапана техника

в. Стандарт

2,8 млн. йени глоба ще плати японският концерн "Мицуи", който извършва рехабилитацията на ТЕЦ "Марица-Изток 2". Причината е некачествено оборудване. Това съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Йордан Димов в Стара Загора. Санкцията ще бъде удържана от внесената преди това гаранция на японците заради доставен некачествен абсорбер, каза Димов. Това е втората глоба за "Мицуи", след като вече плати 1,8 млн. йени за доставка на скапано оборудване.

Избираме лицата върху монетите

в. Стандарт

Българите сами ще изберат кои лица и пейзажи да красят възпоменателните монети. БНБ пусна на сайта си анкета, на която всеки ще каже кого иска да види върху паричките, които ще се секат до 2010 г. Гласуването става на линк http://www.bnb.bg/bnb/enquiry-old.nsf/ShowAnketa до 22 юни. Според предварителната програма на БНБ през 2008 година е предвидено да се пуснат 5 възпоменателни парички. Сребърната с частично позлатяване ще е с лика на Николай Гяуров. Останалите ще са посветени на 130 години от освобождението на страната от турско робство, на Олимпийските игри в Пекин с тематика "Спортна стрелба", на тракийския цар Севт Трети и на цар Борис Първи.През 2009 г. излизат цветната "Грънчарство", медальон на хан Омуртаг, Зимни олимпийски игри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още