IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българска и белгийска компания ще пречистват заедно въздуха

Двете компании ще предлагат решения за улавяне на вредни емисии и пречистване на въздуха от индустриални замърсители

15:48 | 29.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Българска и белгийска компания ще пречистват заедно въздуха

Българската компания ProStream Group и белгийската Hamon Group обявиха сключването на стратегическо партньорство за българския пазар.

Двете компании ще предлагат решения за улавяне на вредни емисии и пречистване на въздуха от индустриални замърсители в енергетиката и промишлеността - стомана, рудодобив, цимент, рафинерии и стъкларска промишленост. На компаниите от тези сектори те ще предлагат системи за очистване на азотни окиси, сероочистващи инсталации, охладителни кули, комини и електрофилтри.

Според условията на партньорството белгийската компания ще предоставя технологични решения за улавяне на вредни емисии и пречистване на въздуха от индустриални предприятия, а ProStream ще ръководи проектите за въвеждане на решенията в България.

Основните цели на партньорството в България ще бъде реализиране на управление на процесите от маркетинг и продажби до управление на проект и изграждане на обекти до „ключ”. За всеки проект с дълготрайност от около 5 месеца ще бъдат нужни приблизително 50 души висококвалифицирани проектанти, топло- и атомни енергетици, машинни инженери и специалисти по логистика. Годишно двете компании се надяват да участват в реализирането на 3 до 4 проекта, като техният брой се определя от спецификите на пазара, инвестиционните планове на дружествата, както и издаваните от държавата комплексни разрешителни.

Само по отношение на една продуктова линия – улавяне на прах от големи горивни инсталации, за инсталациите с комплексни разрешителни в момента пазарът може да бъде оценен на около 40 млн. долара, заяви Миладин Бояджиев, управител на ProStream Group.

По думите на Делво, управляващ директор на Hamon Research-Cottrell S.A., енергийните компании и индустрията като цяло са под все по-голям натиск да инвестират в екологично-чисто производство, а това, заедно със стриктните регламенти на ЕС, поставя основите на огромен потенциал за растеж, особено в развиващите се пазари.

ProStream Group предлага решения за пречистване на водите и въздуха. За 2006 година компанията реализира одитирани приходи от над 14 млн. лева. В момента в групата работят над 40 инженери. ProStream Group е реализирала проекти за компании като Лукойл, Марица Изток, Солвей Соди, Агрополихим, Неохим и други.

Hamon Group е международна компания с фокус върху решения за пречистване на въздуха. За 2006 година приходите й възлизат на 380 млн. евро. За същия период са реализирани поръчки за 430 млн. евро. Служителите на компанията наброяват 750 души. Hamon е листвана на Белгийската фондова борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още