IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 май

08:16 | 29.05.07 г.
Преглед на печата за 29 май
Мултиплексът при НДК ще стане търговски център
в. Дневник

Мултиплексът "Юнайтид ню синема" в подлеза на столичното НДК ще спре да работи от средата на юни. Информацията, с която "Дневник" разполага, беше потвърдена от единия от собствениците на комплекса Георги Василев. Предстои киното да бъде реконструирано и да заработи през есента като търговски център.
Мултиплексът има шест киносалона, като някои от тях и в момента са затворени. Засега някои от заведенията в комплекса ще продължат да работят, обясни Василев. Причината за промяната е по-голямата рентабилност, която като собственици ще получим от комплекса, мотивира решението Георги Василев.

Най-голямата тайна на администрацията са концесиите
в. Новинар

Най-голямата тайна на българската държавна администрация са договорите за концесии, обществени поръчки и финансовите потоци от държавата към частни фирми. Това сочи в годишния си доклад за миналата година програма "Достъп до информацията", представени вчера. Според данните Министерството на правосъдието най-често оставяло без разглеждане заявления за достъпа до информация. Според доклада голям проблем било пълната непрозрачност на договорите по Закона за обществените поръчки на държавни и обществени институции и частни фирми. Освен това данните сочат, че България била и единствената страна в Европейския съюз, където Държавен вестник не е достъпен в Интернет.

Близнаков дари 100 декара земя на Ямбол
в. Сега

Военният министър Веселин Близнаков дарява 100 декара земя в рамките на град Ямбол, съобщи вчера БТА. Решението министърът е обявил на тържеството по случай Деня на Ямбол - Свети Дух.
Парцелът е в местността Червен баир в северната част на града, на пътя за "Петолъчката", където е било разположено противовъздушно поделение, обясниха от общинска администрация пред "Сега". Тепърва обаче решение за дарението трябва да вземе и Министерският съвет. Все още не е ясно и какво ще прави общината с този имот. Брокери от ямболските агенции за недвижими имоти споделиха вчера, че земята в района, ако е в регулация, може да стигне и до 100 лв. на квадратен метър, но обикновено собствениците се договаряли за 20-50 лв. на квадрат. Селскостопанската земя пък се харчела около 5 лв. квадрата.

Искат данък за цялото семейство
в. Стандарт

За въвеждане на реално семейно подоходно облагане ще настоява министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Тя пое този ангажимент на сесия на Икономическия и социален съвет. Идеята е данъците да се плащат на база броя на членовете в семейството. Според Масларова за въвеждането на семейното облагане има достатъчно време до 2008 г. Тя изрази безпокойство относно данните, че над 50% от българските деца са на родители, които нямат сключен граждански брак. От българските семейства 37% нямат деца, а близо 35% имат по 1 дете, каза Пламен Димитров, член на съвета.

Увеселителeн парк отваря врати във Враца
в. Дневник

В края на юни във Враца отваря врати първият увеселителен парк. Това съобщи за "Дневник" Тихомир Опров, собственик на фирма "Басай", която е инвеститор в проекта. Засега все още атракционът няма име. До момента в проекта са вложени около 58 хил. лв., като довършителните работи продължават.
На 17 декара смесена гора има десет атракциона, които предлагат забавления за деца и възрастни. Теренът е собственост на Опров.
За алпинистите е изграден цял град, в който има алпийска градина и стена за катерачите. В парка ще има и комплекс за миниголф. Боулингът е решен в стил ала Фред Флинстоун - дървени писти с дървени топки и кегли. Стрелците пък могат да изпробват уменията си от лък и прашка до пистолети и пушки.

Въздушен десант на евроексперти у нас
в. Новинар

Авиацията ни отново е поставена под лупата на проверяващите от ЕС. Вчера 7 експерти от Европейската агенция за авиационна безопасност(ЕАСА) и Европейската комисия започнаха ревизия на петте български авиокомпании, които Гражданската въздухоплавателна администрация спря от полети до ЕС, Швейцария, Исландия и Норвегия през февруари. Заедно с тях в ревизията ще участват и 7 български инспектори от Гражданската въздухоплавателна адмнистрация (ГВА). Експерти от Европейската конференция по гражданска авиация (ИКАК) пък започват утре ревизия на мерките, предприети от летище София, срещу тероризма, съобщи шефът на ГВА Захари Алексиев за "Новинар".
Специалистите от ЕАСА ще проверят как администрацията контролира привеждането на авиокомпаниите "Ер София", "Брайт Авиейшън Сървисиз", "Скорпион Еър" "Хели Еър" и "Вега Еърлайнз" към европейските стандарти.

Зелена светлина за ски центъра в Добринище
в. Стандарт

Изборът на инвеститор, който ще строи ски център над Добринище в Пирин планина, е законен. Това обяви областният управител на Благоевград Владимир Димитров. Не са установени нарушения на закона при избора и решението на общинския съвет. Съветниците са упълномощили кмета Александър Краваров да започне преговори с победителя в конкурса, уточни Димитров. Не е от интерес за града и развитието му като ски курорт, ако започнат съдебни битки и оспорване на избора, допълни той. Фирмата на строителния предприемач Николай Галчев "Галчев инженеринг груп" ще инвестира в мащабния обект над 200 млн. лв. заедно с "Норема туристическо и холдингово дружество". Те спечелиха битката с българо-ирландската Sunsett Resort и с "Норд инвестмънт инк". Петима от гласувалите за Галчев съветници бяха обвинени, че имат икономически връзки с фирмите победителки. Съгласно чл. 37 от закона за местното самоуправление, те нямат право да гласуват.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още