IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България е 54-та по конкурентоспособност в сферата на туризма

От балканските страни ни изпреварват Гърция, Хърватска и Словения

14:30 | 28.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
България е 54-та по конкурентоспособност в сферата на туризма

България е на 54-та позиция в индекса за конкурентоспособност в сферата на туризма и пътуванията на Световния икономически форум. Класацията, в която са включени 124 страни и която се изготвя за първи път, е базирана на три основни критерия - регулаторни рамки в сектора, инфраструктура и бизнес условия и човешки, културни и природни ресурси.

Проучването е проведено сред изпълнителни директори и бизнес лидери във всичките 124 икономики.

По отношение на регулаторната рамка страната ни е класирана на 66-то място, по отношение на инфраструктурата - на 56-та позиция, а по отношение на ресурсите е 41-ва.

Начело на класацията е Швейцария, следвана от Австрия и Германия. Четвърта е Исландия, следвана от САЩ, Хонконг, Канада, Сингапур, Люксембург и Великобритания.

Франция - най-предпочитаната дестинация в света, е класирана едва на 12-то място. Въпреки силното представяне в областта на природните и културни ресурси, както и качеството на въздушния и наземен транспорт, страната е наредена чак на 40-та позиция по отношение на законите и регулаторната рамка.

На най-високи позиции в класацията от региона на Латинска Америка и Карибите са Барбадос (29) и Коста Рика (41). От страните в Близкия Изток и Северна Африка най-добре се представят Обединените арабски емирства (18), следвани от Израел (32).

Непосредствено преди България се нареждат Турция и Латвия съответно на 52-ра и 53-та позиция, а след нас остават Панама и Уругвай с 55-то и 56-то място.

Северната ни съседка Румъния е 76-та. Сърбия и Черна гора (класирани заедно) са на 61-во място, Македония остава на 83-та позиция, Албания - на 90-та, Босна и Херцеговина - на 104-та. От балканските страни България е изпреварена от Гърция (24), Хърватска (38) и Словения (44).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още