IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Токът за бита поскъпва с до 2% от 1 юли

Повишение ще има и при топлоенергията. Ръстът ще е заради по-скъпите природен газ и вносни и местни въглища

13:58 | 28.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Токът за бита поскъпва с до 2% от 1 юли

Незначително увеличение на цените на електроенергията и топлоенергията за бита се очаква от 1 юли 2007 г. Това прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов след обществено обсъждане на регулатора, съобщиха от комисията.

Според данните от подадените заявления на енергийните дружества, постъпили в ДКЕВР, не би следвало да се очаква промяна в цените за битовите крайни потребители на топло- и електроенергията с повече от 1-2%, уточни още Шушулов.

Повишаването на цените на вносните и местни въглища, промяната на цената на природния газ, увеличаване на материалните активи на дружествата в енергийния сектор и затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй са основните предпоставки за промяна в цените за крайните потребители.

Окончателното решение за изменение на цените на топло и електроенергията ще бъде взето, след като ДКЕВР приключи пълния регулаторен преглед на дружествата в енергийната система. Очаква се новите цени да влязат в сила от 1 юли тази година.

Във връзка с предстоящата либерализация на енергийния пазар от 1 юли ДКЕВР ще утвърди задължителна квота за продажба на електроенергия, с което ще се гарантира максималната защита на битовите потребители. Това решение на комисията ще позволи да се запази регулирана цена на електроенергията за битовите крайни потребители.

На днешното обсъждане регулаторът разгледа Проекти на изменение и допълнение на правилата за условията и реда за достъп до електропреносната и електроразпределителните мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още