IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 май

07:36 | 28.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 28 май
Кабинетът съкращава списъка "забранени за приватизация"
в. Сега
 
Вече са ясни фирмите, които може да бъдат извадени от списъка на забранените за раздържавяване предприятия. В Агенцията за приватизация били готови да предложат проекта за одобрение от Надзорния съвет още преди 24 май и веднага да го внесат в правителството, но слуховете за смени на министри попречили, съобщи за "Сега" отлично осведомен източник от АП. В момента 115 фирми от ресорите на 11 министерства и една агенция са табу за частно участие. Предложенията за сваляне на забраните се съгласуват от няколко месеца по отрасловите ведомства.
 
Министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов вече издаде пред медиите, че е съгласен всички фирми от ресора му да излязат на тезгяха. Според него само предприятие "Строителство и възстановяване", по-известно като ГУСВ, трябвало да запази статута си. Но всъщност то въобще не фигурира в забранителния списък. Там обаче са 29 ВиК дружества, "Геозащита" в Плевен, Перник и Варна, дружествата "Геодезия", "Картография " и др. В групата на ревниво пазените държавни предприятия са "Техноекспортстрой" и "Автомагистрали", които участват в двата най-одумвани в последните месеци мегапроекта - нефтопровода Бургас-Александруполис и концесията за магистрала "Тракия". Строителното министерство има най-много фирми в списъка табу - 45. Останалите министри пазят в тайна кои предприятия са готови да пуснат за приватизация.
 
Скок на цигарите ще погуби “Булгартабак”
в. Стандарт
 
Пагубно ще е, ако цигарите поскъпнат догодина заради увеличение на акциза. Това заяви директорът на "Булгартабак" Христо Лачев пред БНР. Според него при шоково вдигане на налога холдингът ще загуби позициите си заради инвазията на чуждите марки. Сега компанията успява да задържи пазарния си дял около 85% и дори леко увеличава продажбите си. Ако Министерството на финансите спазва графика си за вдигане на налога, то поскъпване се очаква чак 2010 г.
 
Биогоривата вдигат цената на олиото
в. Дневник
 
Ръстът на цените на слънчогледа и рекордният износ на суровина през последните месеци накараха търговците на дребно да се запасят с олио. Тенденцията от последната седмица потвърдиха представители както на самите търговски обекти, така и на магазините за продажба на едро и борсите. По тяхна информация магазините са започнали да купуват значително по-големи количества в сравнение с предишните седмици.
 
Едната основна причина за засиленото търсене на олио е ръстът в цените през последните десетина дни в резултат на поскъпването на международните пазари. Вътрешният пазар на олиото реагира на поскъпването на световните пазари и през последните две седмици производителите са увеличили продажните си цени с около 20 ст., обясни председателят на Съюза на производителите на растителни масла Видьо Видев. По думите му алтернативната употреба на слънчогледа за производството на биодизел рязко повиши търсенето му и това е една от причините за нарастването на цените. Докато преди две седмици килограм олио с ДДС е излизало от рафинериите по 1.45-1.50 лв., сега търговците го купуват по 1.70 лв.
 
Частните охранители разбиха монопола на "Егида"
в. Дневник
 
За първи път от създаването си преди десет години общинската фирма "Егида" загуби монопола си върху охраната на всички общински обекти в София, става ясно от съобщение на Столичната община до Агенцията за обществени поръчки. Освен нея това вече правят още четири частни охранителни компании. Компанията на зам. вътрешния министър Камен Пенков "Скорпио", която сега се управлява от съпругата му Васка, пое охраната на сградата на общината на ул. "Московска" 33, всички 24 районни кметства, инкасото и подлеза пред Централна гара. Фирмата на основателя на специализираното поделение за борба с тероризма "Червените барети" и бивш шампион по карате Борис Борисов - "Командос АС", пък пази всички паркове и градини. За спокойствието в гробищата се грижи "Викинг Николов". Охраната на зоопарка и общинските предприятия "Стара София" и "Екоравновесие" е поверена на "Боду", която миналата година оспори конкурса за избора на "Егида" да охранява всички обекти в София. Така за "Егида" остават само общинските училища, детските градини, ясли и социалните домове.
 
От съобщението не става ясно за каква сума са сключените договори (въпреки че това е законово изискване), а от Столичната община отказаха информация. В общинския бюджет за сигурност и охрана са заложени около 10 млн. лв. Практиката от предишни години показва, че "Егида" получава около 8 млн. лв.
 
Азиатски туроператори навлизат у нас
в. Новинар
 
Очаква се голямо навлизане на азиатски туроператори на пазара у нас, съобщи председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова по bTV. Според нея в световен план има огромна конкуренция, а съседните ни страни харчат много средства за популяризиране на туристическия си продукт.
Според Крушкова, макар страната ни да разполага с нужния опит, за да бъде по- конкурентна, перспективата на България е в развитието на културния туризъм.
 
Столичното парно ще опрощава задължения
в. Сега
 
Софиянци, които дължат на "Топлофикация" над 3000 лева, както и тези, които не са плащали сметките си през последните 3 години, ще станат обект на ухажване от страна на столичното парно в началото на лятото. Това предложение е залегнало в актуализирания бизнес план на дружеството, който днес трябва да се гледа от общинската комисия по инженерна инфраструктура и след това от Столичния общински съвет.
 
В бизнес плана са разработени няколко варианта, чиято цел е да се даде известно облекчение на хората, които имат големи и стари дългове. Една от идеите е да се даде срок от 1 месец, през който, ако абонат плати целия си дълг от над 3000 лева наведнъж, ще бъде освободен от плащане на лихвите за целия период на натрупване на задължението. В момента топлофикациите олихвяват старите задължения с т.нар. "законна лихва", която е около 13% на година. При главница от 3000 лв., ако дългът е трупан в продължение на една година, само лихвата е към 400 лв.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още