IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 май

09:38 | 24.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 24 май
Таксиметрова мафия превзе летището
в. Стандарт
 
Таксиметрова мафия е завладяла районите около новото летище, централната автогара и гарата. Жълти мародери причакват чужденци и хора от провинцията и им съдират по девет кожи с неколкократно по-високи тарифи. Често измамниците имитират логото на някои от известните компании. Клиентът разбира, че е излъган, чак след като види как бясно се върти броячът. Ако пътникът възроптае, рискува да бъде оставен или в най-добрия случай - върнат отново на мястото, откъдето е тръгнал. Други таксиджии пък изобщо не включват апарата, а директно се пазарят - 25 лева от летището до центъра, с петарка по-малко до Студентски град. Някои въобще не качват клиенти до близки квартали като "Младост" или "Дружба".
 
Изборът на фирма, която да обслужва летището, се забави половин година, но вече е на финалната права. Три таксиметрови компании от столицата са в надпреварата за новия порт. Това са "ОК Супертранс", "Йелоу такси" и "Такси С-Експрес". Окончателните резултати от търга ще станат ясни в началото на юни. С победителя ще се сключи 5-годишен договор за обслужването на терминала. Ще спечели фирмата, която даде най-много пари за наем. Предварително в условията е посочено, че това не може да бъде под 900 евро на година, като срещу тях таксито получава гише в терминала и 10 постоянни места за коли на пиацата. Източници на "Стандарт" обаче съобщиха, че предложенията са надскочили двойно минимума. Причината е, че таксиметровата фирма на летището печели поне 2-3 млн. лева на година, твърдят експертите. От очакваните 1,1 млн. пристигащи пасажери поне 50% ще ползват такси от аерогарата до вкъщи или офиса. При среден курс 6-7 лева това прави около 4 млн. лева оборот.
 
"Кремиковци" купи завод в Косово
в. Дневник
 
"Кремиковци" АД влезе във владение и вече управлява завода NEWCO "LLamkos" Steel L.L.K в гр. Вущри, Косово, съобщи БГНЕС. Между "Кремиковци" АД и NEWCO "LLamkos" L.L.K. е подписан рамков договор за поцинковане на фулхард с произход Кремиковци или трета страна. Основна дейност на дружеството е горещо поцинковане на ламаринена с капацитет 14 хил.т на месец. Заводът произвежда от поцинкована ламарина и стоки за широко потребление.
 
Численият състав на дружеството е 457 работници и служители. С влизането на NEWCO "LLamkos" Steel L.L.K в състава на "Кремиковци"АД пазарните възможности на българската стоманодобивна компания за производство на поцинкована ламарина се удвоява. В ход е инвестиционна програма, която обхваща: пълното обслужване с резервни части, автоматизация на линията и увеличаване скоростта на галванизация, подобряване условията на труд.
 
Домашната ракия остава с акциз
в. Сега
 
Изстина надеждата, че Европейският парламент (ЕП) ще помогне за отменяне на акциза на домашната ракия, за което преди изборите настояваха евродепутати от СДС и БСП, научи "Сега" от пресслужбата на ЕП. При дебата над резолюцията по този въпрос само 4 гласа не достигнаха, за да оцелее поправка №20, внесена от Кристиян Вигенин (БСП), която гласеше, че "България може да прилага нулева акцизна ставка за напитки от етилов алкохол, произведени от малки дестилационни инсталации на производители на плодове, при условие че не се осъществява продажба."
 
Докладчикът Астрид Люлинг (EНП-EД, Люксембург) предложи вместо минималните акцизни ставки за алкохолните напитки да се приеме кодекс на поведение на държавите членки, който да доведе до осредняване на ставките в ЕС. Проблемът е, че в едни държави акцизът в абсолютни числа е значително по-висок, отколкото в други. Ако се премине към осредняване, това ще означава увеличаване на акциза в България. Окончателната резолюция бе отхвърлена във вторник вечерта с 355 срещу 198 гласа при 39 въздържали се. Правилникът на ЕП изисква при това положение докладът да се върне в отговорната за това законодателство Комисия по икономическите и паричните въпроси.
 
Студентите: Има корупция при изпитите
в. Новинар  
 
Около 70% от студентите смятат, че има корупция във висшето образование, стана ясно от резултатите на проведена от Българския студентски съюз анонимна анкета. Според студентите най-много подкупи има при изпитите. В друга част от проучването те е трябвало да оценят по шестобалната система висшето училище, в което учат. Повечето отговори са "добър". Всеки четвърти студент обаче няма представа как се казва министърът на образованието и науката, а всеки трети не е запознат със Стратегията за висшето образование, която го засяга пряко. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още