IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 май

07:51 | 22.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 22 май

България е сред страните с най-лош имидж в Румъния

в. Дневник

България, Албания и Молдова са страните с най-лош имидж в Румъния заради бедността, политическата нестабилност и слабото икономическо развитие. Освен това България е най-малко атрактивната туристическа дестинация сред държавите от Централна и Източна Европа, според румънските туристи. Това сочат данни на проучване на Агенция за правителствени стратегии, цитирани от агенция Медиафакс. Въпреки че не е смятана за атрактивна туристическа дестинация, България привлича все повече румънски туристи заради ниските цени и близките разстояния с Румъния, казва говорителят на Националното сдружение  на туристическите агенции в Румъния Траян Бъдулеску. Броят на румънските туристи, посетили българските курорти, се е удвоил през 2006г. спрямо 2005 година. 

Рекламациите на стоки с 4 пъти повече отпреди 6 години

в. Сега

Статистиката на Комисията за защита на потребителите показва, че рекламациите на некачествени стоки са нараснали около 4 пъти за последните 6 години. Докато през 2000 г. са отчетени 986 жалби, през 2006 г. те са вече 4100, съобщиха на конференция вчера от комисията. Най-много подадени рекламации има при електрическите домакински уреди, следвани от GSM апаратите, а най-малко оплаквания има българинът при облеклото.

Три консорциума си поделиха пътните ремонти на София

в. Дневник

Три консорциума - "Обединение ГБС", сдружение "Пътища - София" и обединение "Пътища и съоръжения 2009", ще извършват текущите ремонти на пътната настилка в София през следващите три години. Това стана ясно след приключването на обществената поръчка, обявена от Столичната община. За първи път София беше разделена на три района - южен, североизточен и северозападен, с цел да се осигури конкуренция между изпълнителите, за да се постигне по-качествена услуга, по думите на кмета Бойко Борисов. До края на миналата година за поддържането на софийските улици отговаряше общинската "Пътища и съоръжения", която беше купена от "Елаците мед" за близо 29 млн. лв.

И варненските шофьори от "Градски транспорт" в стачна готовност

в. Дневник

Варна може да остане блокирана на 29 май заради подготвяна ефективна стачка от общинската фирма "Градски транспорт" и частната "Транстриумф холдинг", обслужваща около 40% от автобусните линии в града. След колегите си в столицата и в Пловдив, и варненските шофьорите поискаха увеличение на трудовите им възнаграждения. Настояваме за повишение на заплатите с 200 лв., заяви Тянко Георгиев, председател на Регионалния транспортен синдикат към КТ "Подкрепа".  В момента основната работна заплата на водачите на градските автобуси и в двете фирми е 280 лв.

Въвели 1543 незаконни разрешителни режима

в. Новинар

Централната и местните власти са въвели 392 разрешителни режима законно и още 1543 незаконно,обяви Българската стопанска камара (БСК) на семинар за регулационните режими, засягащи бизнеса. Анализът на камарата показва, че администрацията е въвела част от незаконните регулации поради немарливост или некомпетентност. Създаване на корупционни възможности е другата причина за искане на разрешения, лицензиране или регистрация.

НЕКО ще продава ток в Гърция

в. Дневник

Смесената българо-гръцка компания за доставка на енергия НЕКО ще осигури 100 мВт електроенергия от България за покриване на нуждите на Гърция през юни, съобщи агенция "Блумбърг". В дружеството, което е създадено през 2002 г., българската държавна електрическа компания НЕК държи 50%, по 25% притежават "Прометеус газ" и "Копелузус груп".
Липсата на дъждове затруднява производството на енергия от водни централи на РРС, която е най-голямата енергийна компания в страната, която се бори за задоволяване на недостига на ток през лятото. Миналия август Гърция достигна рекордното потребление от 9962 мегаватчаса. Обявената от агенция "Блумбърг" сделка за износ на ток за Гърция е първата огласена от компанията от създаването й до момента.

Прокурори погват Спасков за заплати

в. Стандарт

Прокурори погват шефа на "Пирогов" заради забавени заплати. Проверката поискаха над сто лекари и сестрите от института вчера. Те се оплакаха, че от шест месеца не са им превеждани допълнителните възнаграждения по клиничните пътеки. Имаме сериозни съмнения за финансови злоупотреби от страна на ръководството, заявиха лекарите, които излязоха на протест пред главния вход на института. Нямаме представа как се формират разходите за ток, парно и вода в отделните клиники, подчертаха сестрите. Протестиращите поискаха спешна проверка от Икономическа полиция и прокуратурата къде отиват парите от платените изследвания и операции на неосигурените пациенти. Възнагражденията са ни унизителни. Сестрите получават заплата между 250 и 300 лв., а лекарите взимаме по 400 - 500 лв.

"Метро" ще има магазин във Велико Търново

в. Дневник

Германската търговска верига "Метро кеш енд кери" започна изграждането на нов магазин, който ще се намира във Велико Търново. Това е деветият обект на компанията в България и ще бъде готов до края на годината. Инвестицията ще надвиши 30 млн. лв., казаха от веригата. Теренът, върху който ще ще бъде изграден магазинът, е 53 дка. Търговската площ ще заема 7 хил. кв.м. Магазинът ще има 400 места за паркиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още