IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БФБ-София представи емисиите на Каолин, Фарин и Никром Тръбна Мебел

От днес акциите от IPO-то на Каолин се търгуват на БФБ-София с борсов код KAO

12:04 | 21.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
БФБ-София представи емисиите на Каолин, Фарин и Никром Тръбна Мебел

Българска фондова борса – София представи официално емисията акции на Каолин АД и облигациите на Фарин АД и Никром Тръбна Мебел АД, които се търгуват от днес.

Радваме се, че станахме част от публичната общност в България. Една от основните причини за листването бе масивната инвестиционна кампания на дружеството. Надяваме се да оправдаем оказаното ни доверие от инвеститорите“, заяви Константин Ненов, председател на Надзорния съвет на Каолин АД.

В глобален мащаб книжата на минните компании не са силно спекулативни. Фактът, че над 85% от предложените акции на компанията бяха закупени от институционални инвеститори, е силно положителен за нас“, каза още Ненов.

Каолин АД осъществи през април първично публично предлагане (IPO), набирайки 61,84 млн. лв. от 4,58 млн. акции с емисионна цена 13,50 лв. От днес книжата на дружеството се търгуват на БФБ-София с борсов код KAO.

Днес е първият ден за търговия и с облигациите на Никром Тръбна Мебел АД. Петгодишната емисия е с обща номинална стойност от 6 млн. евро и лихва, равна на тримесечния Euribor + 3,75%.

Никром Тръбна Мебел е представител на един нов сектор за българския капиталов пазар, а именно – мебелното производство. Компанията ни е предимно експортно ориентирана, като над 95% от продукцията се реализира зад граница. През следващите години планираме евентуално издаване и на емисия акции за търговия на БФБ-София“, заяви изпълнителният директор на дружеството Галин Перянов.

Част от средствата от емисията към момента са инвестирани в разширяване на производството и въвеждането на нови технологии, уникални за българския пазар. Следващият етап от инвестиционната програма предвижда развитие на пазарното присъствие чрез разширяване на мрежата от представителства и магазини. Финансовите резултати към края на тримесечието са в унисон с прогнозите ни за 1-1,2 млн. лв. печалба към края на годината“, каза още Перянов.

На БФБ-София днес бе представена официално и облигационната емисия на Фарин АД, която се търгува от днес. Облигациите са с общ номинал от 5 млн. евро, срок от пет години и плаваща лихва, в размер на 6-месечния Euribor + 3,25%.

Фарин АД се занимава с търговия на зърнени и маслодайни земеделски култури, както и с препарати, торове, земеделска техника, горива, масла и др. От дружеството заявиха, че концепцията е за създаване на предприятие, което да обслужва всички нужди на земеделските производители - както изкупуването на тяхната продукция, така и доставка на необходимите им средства за производство. Дейността на дружеството е съсредоточена основно в Североизточна България, в района на Добруджа.

Ръстът на продажбите на Фарин за последните три години е над 100%. За първото тримесечие на тази година оборотът е близо 10 млн. лв., а печалбата - около 700 хил. лв. До края на годината очакваме продажби от 45 млн. лв. и печалба от 1,3-1,5 млн. лв. Около 45% от продажбите се реализират от търговия със зърнени и маслодайни култури, а останалата част – от продажби на земеделска техника, препарати, масла и горива“, заяви Даниела Писанова от отдел „Финансов анализ и вътрешен контрол“ на компанията.

Средствата от облигационната емисия на дружеството вече са усвоени. Една част от тях бяха използвани за погасяване на оборотен кредит, а остатъкът е заделен за оборотни средства“, каза още Писанова.

Свързани компании:

Фарин ЕАД / в несъстоятелност /(9KDA)

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още