IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 21 май

07:43 | 21.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 21 май
Чуждите медии: Вот под похлупака на скандал
в. Дневник
 
Чуждестранните медии отразиха първите избори за български евродепутати през призмата на развихрилия се в последния месец скандал по високите етажи на властта. "Корупционен скандал налива масло в избирателната апатия", отбелязва агенция Асошиейтед прес, като посочва, че от размяната на обвинения са били накърнени позициите на социалистите. Според Ройтерс скандалът се е отразил най-зле на шансовете на НДСВ.
 
Агенцията цитира европейски дипломати, според които страната ни е била приета преждевременно в ЕС въпреки пропуските в борбата с корупцията и организираната престъпност. "Вместо европейски проблеми продължилата месец предизборна кампания беше доминирана от цяла серия мафиотски убийства, извършени посред бял ден, и корупционен скандал, който предизвика безпрецедентното уволняване на високопоставени правителствени служители", посочва и електронното издание EUBusiness.
 
Стратегията за приватизацията на борсата е готова
в. Дневник
 
Министерството на финансите е подготвило работен вариант на стратегията за продажбата на Българската фондова борса (БФБ - София), съобщиха от ведомството. Предстои документът да се разгледа от съвета за икономическа политика към Министерския съвет, след което ще мине на одобрение и през останалите министри. Какво обаче е залегнало в него все още не е ясно, като от финансовото министерство уточниха само, че приватизацията на борсата се очаква да се финализира до края на годината. Целта на стратегията е да интегрира българския пазар към европейския, като същевременно се запази обособеността му, както и да се осигури съвременна търговска платформа.
 
Все още не сме получавали проекта официално, заяви Виктор Папазов, председател на съвета на директорите на борсата. Крайния вариант още не са виждали и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската асоциация на управляващите дружества и Асоциацията на лицензираните инвестиционни посредници.
 
Парите от “Булгартабак” изтичали през Кипър
в. Стандарт
 
Пари от договори за реклама на наши цигари в чужбина са се връщали обратно у нас и са потъвали в джобовете на висши чиновници. Това е една от линиите, по която върви следствието в "Булгартабак". Няколко пъти е скочил бюджетът за реклама на холдинга през 2006 г., според публикация в наш ежедневник. През миналата година за тази цел са изхарчени 8-9 млн. лева, докато през 2005 г. сумата е била 1,2 млн. лева. "Не е нормално парите за реклама да се увеличат толкова много", твърдят прокурори, които работят по делото за източване на "Булгартабак". Според тях половината от сумата е изхарчена в чужбина, а другата част е върната обратно и е потънала в джобовете на висши чиновници. Това било възможно, защото парите се въртели от офшорки. Някои от тях били регистрирани в Кипър, а други - на Британските Виржински острови.
 
Аналгинът - най-продаваното лекарство у нас
в. Сега
 
И през миналата година аналгинът на "Софарма" е било най-продаваното лекарство у нас, сочи годишният доклад на агенцията по лекарствата. От болкоуспокояващото са продадени 7.2 милиона опаковки за общо 7.3 млн. лева. През 2005 г. лекарството отново беше на първо място, с още повече продадени опаковки - 8 милиона за 8 млн. лв.
 
Както обикновено, в челната десетка на най-продаваните препарати са тези срещу болката и хипертонията. След аналгина второто най-купувано лекарство е парацетамол на "Балканфарма" с продадени 3.1 млн. опаковки. Трети е ренаприл за високо кръвно на "Балканфарма" с 2.6 милиона опаковки. Заводите на "Актавис" имат общо 6 лекарства в първата десетка. Най-купуваното чуждо лекарство у нас е френския препарат за кръвно тертензиф на "Сервие".
 
Христо Ковачки: Няма война в енергетиката, териториите са разпределени
в. Дневник
 
Защо ви замесиха в скандала между министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и шефа на следствието Ангел Александров?
 
- Не мога да кажа, трябва да питате онези, които ме замесват. Аз нямам проблеми с министър Овчаров. Имам чисто делови отношения, доколкото той представлява държавата в отрасъла, където инвестирам. С него разговаряхме напоследък за изграждането на заместваща мощност на площадката на "Брикел". Твърдо мога да кажа, че от негова страна не е имало негативно отношение към мен или бизнеса ми, нито пък са ми предоставяни допълнителни възможности за сметка на конкуренти. Министерството на г-н Овчаров работи добре и това се вижда по реалните резултати в икономиката и енергетиката.
 
Има ли разлика в отношението на сегашното ръководство на Министерството на икономиката и енергетиката в сравнение с това на предишното ръководство на ведомството?
 
- В енергетиката няма война, териториите вече са разпределени. Всяка компания знае къде работи, какъв пазарен дял има и може да планира всичко за следващата година. Ако е имало някога напрежения между субектите в енергийния сектор, в момента те са преодолени. По-скоро цари форма на взаимопомощ и разбиране и няма проблеми, които да създават условия за конфликти. Ако има толериране от администрация в полза на определена страна, то този процес е временен, спира или е преодолян.
 
Българите в чужбина пак на протест срещу данък здраве
в. Сега
 
Българи, които живеят в чужбина, обявиха, че ще протестират заради здравните вноски, които по закон трябва да плащат у нас, обявиха от Съюза на българите по света (СБС). Те недоволстват, защото се осигуряват в държавата, в която вече живеят, но по закон се водят длъжници и към българската здравна система.
С промяна в закона от 2004 г. единственото облекчение за българите в чужбина е, че могат да подават молба в НОИ временно да ги отписват от регистрите, ако са в странство повече от 183 дни. Организаторите на протеста обаче смятат, че трябва да отпадне осигуряването по гражданство и да бъдат анулирани всичките им задължения, натрупани от 2000 до 2007 г.
 
Комисия проверява ТЕЦ “Изток”
в. Стандарт
 
Инженерната комисия в СОС ще заседава днес в ТЕЦ "Изток". Там ще обсъдим бизнес плана на "Топлофикация", обясни шефът на комисията Николай Желев. Най-важно е да научим какви мерки ще има за намаляване на разходите, добави той. Съветниците ще се интересуват и дали в парното ще приемат някои от предложенията на шефа на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. Едно от тях е абонатите да не плащат предварително сметки, с които не са съгласни и обжалват.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още