IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 май

08:23 | 18.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 18 май
"Булгартабак" се проверява за реклама и износ
в. Дневник

Икономическата полиция и прокуратурата са изискали от "Булгартабак" документи, свързани с реклама и договори за износ, научи "Дневник". Акцията в централата на холдинга преди ден е била провокирана от сигнал, че може да се укрие или манипулира информация.

Според градския прокурор на София Николай Кокинов обвинителите са се натъкнали на шокиращи неща в "Булгартабак" при проверката, която тече от началото на април. Той каза, че в часа, в който полицаите са влезли в централата на дружеството, са проведени акции в още шест офиса на холдинга. По неофициална информация разследването, което е за длъжностно присвояване на милиони левове, е и заради злоупотреби при договорите с дистрибутори. В четвъртък това беше една от най-коментираните възможни версии за акцията.

И три пенсионни компании проплакаха от Христо Ковачки
в. Сега

Три от най-големите пенсионни компании - "Алианц", "Доверие" и "Съгласие", са подали сигнали в Комисията за финансов надзор (КФН), че работодателите са принудили служители в няколко предприятия да променят пенсионния си фонд. Това съобщиха вчера представители на дружествата. Информацията бе потвърдена и от зам.-председателя на КФН Бисер Петков.

Ощетените твърдят, че върху работниците в предприятията "Брикел", ТЕЦ "Марица" 3 и "Атоменергоремонт" е оказван натиск да се прехвърлят в новосъздадения пенсионен фонд "Топлина". Трите предприятия, както и "Топлина" са собственост на бизнесмена Христо Ковачки, който нашумя покрай скандалите си със Столична община и Общинска банка. "Топлина" получи лиценз миналото лято, но започна да функционира преди няколко месеца. Според системата ДАКСИ 46% от акциите й се държат от фирмата "Ел-Ем-Импекс", която е 100% собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

Започва регулацията на 18 сектора в телекомуникациите
в. Новинар

Няма технически пречки повече да се отлага преносимостта на номерата при мобилните оператори, защото мрежите са цифрови, а с влизане на закона за електронните съобщения няма и законови пречки. Това заяви Пламен Вачков, председател на Държавната агенция за информационните технологии и съобщения (ДАИТС), след като законът бе пратен за подпис при президента и до седмица ще влезе в сила. Според ангажиментите на България към ЕС от 1 януари 2007 г. абонатите на един GSM оператор трябваше да могат свободно да преминават към друга мрежа. Забавянето на закона за електронните съобщения обаче позволи на МТел да откаже да подпише споразумението с другите два телекома и да оспори в съда компетенцията на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да определя правилата за въвеждането на преносимостта. Телекомите трябва да се разберат за цената, която ще плаща предпочетеният оператор на телекома, който губи клиент, обясни Петър Рендов, член на комисията. Според него в Европа цената варира от 0 до 20 евро. Съвсем скоро КРС ще започне преговори с БТК за въвеждане на преносимост на номерата при фиксираните телекоми, каза още Рендов.
 

В Плевен заработи нова пивоварна
в. Дневник

Нова фабрика за бира заработи в Плевен, съобщи Аспарух Лалев, собственик на "Диди пухи", компанията, създател на фабриката. Пивоварната е разположена на площ от 5 хил. кв.м и се намира в индустриалната зона на града. Инвестицията в построяването и оборудването на предприятието е в размер на близо 5 млн. лв. Той поясни, че машинната част, а също и технологията за производство е на авторитетна чешка фирма, но отказа да назове коя. "Преценихме, че чешката бира е с голям авторитет и е на световно ниво", заяви Лалев. Той допълни, че от Чехия ще бъде внасян и първичният малцов продукт. Новата бира - светло пиво, ще се продава с марката "Атаман".

Сметките за ток остават тайна, докато се платят
в. Сега

От следващия месец столичани вече няма да получават предварителни съобщения за дължимите сметки за ток, съобщиха от пресцентъра на CEZ Eлектро, която управлява снабдяването с електроенергия в Западна и Северна България. Вместо от тях потребителите ще научават колко дължат по алтернативни начини - след обаждане на специален телефон, по имейл, като отидат до клиентските центрове на компанията или от сайта й.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още