IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НЕК: Бизнесът с Кремиковци е "абсолютно нецивилизован", пак не плащат

От металургичния комбинат отрекоха електрозахранването да е ограничено и поискаха оставката на Мардик Папазян

18:34 | 16.05.07 г.
НЕК: Бизнесът с Кремиковци е "абсолютно нецивилизован", пак не плащат

Кремиковци АД, мажоритарна собственост на Global Steel, продължава да не спазва договора с Национална електрическа компания ЕАД за продажба на електрическа енергия, съобщиха от НЕК.

Независимо че през април и първите две седмици на май от НЕК са изпратили няколко официални предупреждения за ограничаване на електрозахранването на Кремиковци, което от 7 май вече се реализира, металургичният комбинат продължава да трупа задължения, твърдят от НЕК.

Към 16 май 2007 г. текущите задължения за доставена и неплатена от металургичния комбинат електрическа енергия и просрочените задължения по споразумителни протоколи за разсрочено плащане възлизат на 5,282 млн. лв., а разсрочените стари задължения на Кремиковци към НЕК са в размер на 80,3 млн. лв., се казва в съобщението.

Ръководството на НЕК смята за „абсолютно нецивилизован“ този начин за правене на бизнес. „Собствениците на комбинат Кремиковци подлагат от доста дълго време на изпитание търговските взаимоотношения между двете фирми, които провеждат поредица срещи, завършващи с неизпълнявани от партньорите ни обещания“, допълват от компанията.

От НЕК декларират решимост да предприемат по-нататъшни категорични мерки за защита на финансовите интереси на компанията. Ръководството на Кремиковци е предупредено да вземе съответните мерки за предотвратяване на производствени щети и аварии. За последиците от евентуални производствени и екологични щети и аварии отговорност ще носи единствено и само Кремиковци, завършва съобщението.

„Не е вярно, че електрозахранването на Кремиковци е ограничено, комбинатът работи нормално“, коментира за Investor.bg Румен Занков, говорител на дружеството. „Не е редно четири часа преди да изтече срокът за плащане да се изпращат подобни съобщения до медиите. Още повече че банката на дружеството е превела дължимата сума днес“, добави той.

Още в понеделник НЕК е получила писмо от финансови институции, че текущите задължения на Кремиковци към днешна дата ще бъдат изплатени и дори да има банково забавяне, това едва ли е повод за предизвикване на кризисни ситуации, са казва в изявление на Кремиковци по повод съобщението на НЕК.

Съобщението на НЕК е некоректно и по повод неизплатената сума, задълженията на Кремиковци към НЕК към 30 април са изплатени, твърдят от дружеството и припомнят, че сегашното ръководство на комбината е изплатило всички задължения, възлизащи на 344 млн. лева от дълга, натрупан при предишните ръководства.

В изявлението си ръководството на Кремиковци се обръща към Министерството на икономиката и енергетиката с искане за оставката на изпълнителния директор на НЕК Мардик Папазян заради невярно и тенденциозно информиране на медиите, за монополно поведение и за нанасяне на икономически вреди на Кремиковци АД.

Заради неизплатените задължения НЕК започна през февруари поетапно ограничаване на електрозахранването на Кремиковци с изключване на въздушната линия 110 kV "Богров Изток" в подстанция „Казичене“. По-късно през месеца председателят на Съвета на директорите на Кремиковци Александър Томов заяви, че комбинатът е изплатил изцяло текущите си задължения към НЕК на стойност 2,7 млн. лв.

От края на април търговията с акциите на дружеството на БФБ-София е спряна заради непредадени навреме финансови отчети. Днес компанията оповести резултатите си за 2006, като според публикувания на сайта на борсата неконсолидиран одитиран отчет Кремиковци има годишна загуба от 245 млн. лв. спрямо 201 млн. лв. за 2005 г. Приходите от продажби на компанията са на стойност 965 млн. лв. в сравнение с 818 млн. лв. за предходната година.

 

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още