IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

По 45 евро/хка помощ за производство на енергийни култури за биогорива

Средствата ще се полагат само за площи, производството от които ще бъде изкупено по силата на договор между фермера и преработвателя или изкупвача

14:57 | 16.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
По 45 евро/хка помощ за производство на енергийни култури за биогорива
Подпомагането от ЕС за производство на енергийни култури за биогорива е в размер на 45 евро за хектар, заяви зам.-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев на откриването на семинар на тема „Насърчаване на производството на енергийни култури за биогорива”, съобщиха от министерството. Парите ще се изплащат в допълнение към единното плащане на площ и националните доплащания.

Средствата ще се полагат само за площи, производството от които ще бъде изкупено по силата на договор между фермера и преработвателя или изкупвача, уточни Пейчев.

Фермерът трябва да достави определени минимални количества от суровините и да ги декларира, а преработвателят или изкупвачът трябва да внесе гаранция в размер от 60 евро на хектар, която се освобождава, след като суровините бъдат преработени в биогорива, посочи зам.-министърът. Ако всички тези условия бъдат изпълнени и проверките на място от страна на Разплащателната агенция не установят нередности, производителят може да получи плащането си за енергийни култури в периода 1-31 декември през текущата година.

Според Плана за действие на Европейската комисия в перспектива се очертава до 2010 година да се удвои производството на биомасата, като тенденцията е то да продължи да нараства. Целта е да се достигне 12% дял за енергия от възобновяеми източници - 21% в електроенергийния сектор и 5,75% дял за биогоривата през 2010 г.

Голям дял от биомаса се пада на енергийните култури. В страната ни се отглежда широк спектър от енергийни култури, които са предназначени за производство на енергийни продукти, като зърнени, маслодайни, технически, влакнодайни и многогодишни треви.

В пет от мерките по проекта на Програмата за развитие на селските райони се предвиждат възможности за инвестиции за производство, преработка и използване на растителна и животинска първична и вторична биомаса, а също така и за модернизация и създаване на производствени единици за биоенергия чрез преработка на биомаса от селскостопански и горски продукти, посочи още Пейчев.

Това са мерките „Модернизиране на селските стопанства”, „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти", „Разнообразяване към неземеделски дейности", „Подкрепа за създаване и развитие на микро-предприятия”, "Основни услуги за икономиката и населението на селските райони".

По мярката „Модернизиране на селските стопанства” за одобрени проекти до 31 декември 2009 г. Размерът на субсидията, като част от допустимите инвестиции, е 65% за млади земеделски стопани в необлагадетелстваните райони; 60% за земеделските стопани в необлагодетелстваните райони и млади фермери в обхвата на Натура 2000, но извън необлагодетелстваните райони; 55% за младите фермери в другите райони и 50% за останалите земеделски стопани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още