IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щетите от корупцията при обществените поръчки за 2006 г. са 1,2 млрд лв.

Две трети от корупционните сделки са в строителството и услугите, енергетиката е един от секторите с най-много обществени поръчки

13:14 | 16.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Щетите от корупцията при обществените поръчки за 2006 г. са 1,2 млрд лв.
Фискалните щети от корупцията при обществените поръчки за 2006 година се оценяват на 1,2 млрд лева, заяви Огнян Шентов, председател на Управителния съвет на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) на Кръгла маса "Корупцията при обществените поръчки: Рискове и противодействие. Развитие на публично-частното партньорство".

Тези загуби са съизмерими с очакваните годишни постъпления от европейските фондове за следващите 2-3 години, заяви Шентов. Според него в момента съществуват два основни механизма за преразпределение на огромни обществени средства чрез корупционни практики - управление на държавната собственост и обществени поръчки. Той отбеляза, че около 1 млрд. лева са загубите за миналата година от замените на държавна собственост.

При обществените поръчки източниците на корупция са предимно по високите етажи на властта. Две трети от корупционните сделки са в строителството и услугите. Енергетиката е един от секторите с най-много обществени поръчки. В него едва 21 процента от тези поръчки са извършени с открита процедура в периода 2004-2006 г. 51,3 процента от поръчките в енергетиката в посочения период са възложени чрез договаряне.

Според данни на ЦИД през 2002 година всяка втора фирма е споделила, че е плащала подкуп при участието си в търг за обществена поръчка, а през 2007 година признатите случаи на корупция са намалели пет пъти. В същото време обаче според оценката на бизнеса равнището на корупцията остава високо. Над 80 на сто от кандидатите са попадали на опорочени процедури, а за 60 на сто от тях корупцията е широко разпространена.

Общо за подкупи в България се дават 6-7 млрд. лв. годишно, каза един от авторите на доклада - доц.д-р Константин Пашев, главен експерт на икономическата програма на ЦИД.

Той уточни, че тези средства възлизат на 10-12 процента от БВП и прогнозира, че подкупите у нас ще растат и ще достигнат средноевропейското ниво на корупция от около 16 процента. "Пазарът" на подкупи в България през 2005 и 2006 година е бил 15 млрд. лв. По-голяма част от корупционните средства са свързани със сделката за АЕЦ-Белене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още