IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет услугите в България с по-добро качество от Румъния и Македония

Годишни ръстове от над 100 процента не са изненадващи в този сектор, твърдят специалистите

15:22 | 15.05.07 г.
Интернет услугите в България с по-добро качество от Румъния и Македония

Качеството на интернет услугите в България е с по-добро качество от това в Румъния и Македония, заяви на пресконференция днес Иво Дошев, директор „Маркетинг и Продажби“ в ITD Network.

Интернет услугите в България са по-евтини от тези в Румъния, поради по-добрата инфраструктура на телекомуникациите в нашата страна.

Македонският пазар на интернет е там, където българският беше преди 5-8 години“, коментира Дошев за Investor.bg.

Единствено Гърция от нашите съседки може да се похвали с по-добър интернет, тъй като доставката му става чрез оптични кабели през Средиземно море. Това обаче крие значителни рискове и при неблагоприятни атмосферни условия доставките на интернет могат да бъдат прекъснати.

IDT Network обяви, че стартира нова услуга на високоскоростен интернет с капацитет 5 Gbps (гигабита за секунда) с директна свързаност София-Франкфурт, който ще бъде доставян по три физически независими трасета. Така според техническия директор на компанията Димо Николов прекъсването на интернет доставките е „възможна само на теория“, но не и на практика.

Преди година и половина целият международен интернет, използван в България, бе под 3 Gbps.

Според Иво Дошев и Димо Николов основните неща, които търсят големите български потребители на интернет (кабелни компании, интернет доставчици и корпоративни клиенти) са голям капацитет, защитеността на информацията, наличието на повече от едно трасе за пренос и непрекъсваемост на връзката.

Годишни ръстове от над 100 процента не са изненадващи в този сектор, твърдят двамата специалисти.

От ITD Network уточниха, че за да се възползват от този ръст са инвестирали в новата си услуга около 600 хил. лв. В края на миналата година компанията емитира емисия облигации за 2,25 млн. евро, които се търгуват на БФБ-София с код BITDN. Основните базови технически центрове на компанията са във Варна, Велико Търново, Плевен, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Благоевград и София.

Свързани компании:

Ай Ти Ди Нетуърк АД(9XOA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още