IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българска авиокомпания със забрана за полети иска да лети от Охрид

Превозвачът иска да се регистрира като македонска компания, за да може да превозва товари от летищата в Скопие и Охрид към Азия, Африка, Северна и Южна Америка

10:35 | 15.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Българска авиокомпания със забрана за полети иска да лети от Охрид

Българската карго авиокомпания Вега ерлайнс е поискала летище “Свети Апостол Павле” в Охрид за своя база, след като получи забрана за полети от българските власти след влизането на България в ЕС, съобщи македонският вестник Дневник.

Приходите от сделката се изчисляват на между 3 и 4 млн. евро годишно, от които 1 млн. евро чиста печалба, но македонските власти се опасяват, че тя може да донесе на страната отрицателни точки по пътя й към евроинтеграцията.

Вега иска да се регистрира като македонска авиокомпания, за да може да превозва товари от летищата в Скопие и Охрид към Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Ако българската компания получи съгласието на властите, тя ще изпрати на летището в Охрид шест самолета “Ан 12” и ще построи хангари за машините.

Въпреки че не съществуват законови пречки, македонските въздухоплавателни власти първо ще поискат мнението на Европейската комисия относно регистрацията на Вега.

Гражданска въздухоплавателна администрация на България отне в средата на февруари сертификатите за летене до страни от ЕС, Исландия, Швейцария и Норвегия на София ер, Хели ер, Вега ерлайнс, Скорпион ер и Брайт авиейшън. Между 150 и 180 хил. долара ще струва привеждането на всеки един от самолетите от българската товарна авиация в съответствие с изискванията на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още