IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 май

08:01 | 15.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 май

Летище София пак ще се разширява

в. Новинар

Ръководството на летище София вече мисли за ново разширение.С 24 на сто се е увеличил трафикът от началото на 2007 г. при 15% годишно увеличение през последните години. Това съобщи Мариана Кирилова, директор "Менджмънт " на столичната аерогара по време на Регионалния авиофорум за Европа, чийто домакин е летище София. Влизането на България в ЕС, новият пътнически терминал и отварянето на небето за нискотарифните превозвачи довел до бум в пътуванията по въздуха, обясни шефът на летище София Пламен Станчев. 2,6 милиона пътници очаква портът до края на тази година. Толкова е прогнозирала Европейската инвестиционна банка(ЕИБ) през 2001 г., но чак за 2015 г.

Воден режим тегне над половин България

в. Дневник

Почти половин България е заплашена от воден режим, ако населението в тези региони не пести питейната течност и я използва за напояване на домашните градини. За това предупредиха в понеделник експертите по водите в екоминистерството. Заради намалялото ниво на реките и подземните води най-проблемни остават населените места, за които няма изградени язовири. Също в понеделник земеделското министерство обеща на фермерите еднократно безплатно напояване на засетите площи, за да се осигури необходимата влага за застрашената реколта от зърно.

Френска банка ще финансира АЕЦ "Белене"

в. Сега

Френската банка "БНП Париба" заедно със свои партньори ще отпусне 250 млн. евро кредит за изграждането на АЕЦ "Белене", съобщи ИТАР-ТАСС вчера. Финансовата институция е спечелила конкурс на НЕК и ще финансира предварителните проучвания и проектирането на обекта, доставката на оборудване и започването на строежа. Изграждането на АЕЦ "Белене" по прогнози на ръководството на НЕК ще струва около 4 млрд. евро.

Друмев наложил монопол върху САПАРД

в. Сега

Седмица преди да бъде отстранен от съда, шефът на фонд "Земеделие" Асен Друмев на практика е монополизирал програма САПАРД. Това става ясно от решение на управителния съвет на фонда от 1 март т. г., което му дава допълнителни правомощия. До тази дата при отсъствие на шефа на фонда функциите му по одобряване на проекти по САПАРД са поемани от заместника му, отговарящ за програмата, Владимир Карамишев. Решението от 1 март т. г., с което в. "Сега" разполага, обаче променя нещата и изисква при отсъствие на Друмев Карамишев да поеме същите функции само след получено пълномощно за това от самия Друмев.

Зам.-министър на финансите: Разкрихме съмнителна реклама в "Булгартабак"

в. Стандарт

"Булгартабак" и Държавният резерв са в основата на атаките срещу енергийния министър Румен Овчаров. Това заяви зам.-министърът на финансите и член на Висшия съвет на БСП Георги Кадиев по Нова телевизия. Той разкри, че при проверката на износа на "Булгартабак" за 2006 г. са забелязали някои странни неща. Например имало договор за реклама в чужда държава, за където български цигари не се изнасяли. За това имало две обяснения. Първото е да сме правили реклама, видели сме, че няма пазар, и сме се отказали от износ. Второто - източване на дружеството чрез реклама, което вече е престъпление, каза Кадиев. Случаят трябвало да се доизясни от Министерството на икономиката.

Съдът спря високата такса за строителство в София

в. Дневник

Софийският градски съд (СГС) е спрял в началото на май действието на наредбата на Столичната община за местните такси в частта й за разрешителните за строеж. Това може да затрудни изпълнението на бюджета на общината за тази година, предупреди шефът на бюджетната комисия Иван Нейков. След като увеличи 20 пъти цената на тази услуга, общината заложи 25 млн. лв. приход от нея за 2007 г. Досега са събрани 12 млн. лв. София е оспорила решението на СГС пред Върховния административен съд и очаква до две седмици той да се произнесе, казаха от администрацията на общината. Дотогава разрешителни ще се издават само на тези, които са готови да платят по по-високите тарифи, а останалите ще трябва да изчакат решението на Върховния съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още