IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателното търговско салдо за тримесечието достига 2,9 млрд. лв.

Само за месец март дефицитът е в размер на 1,09 млрд. лв., което е най-високата месечна стойност от началото на тази година

13:10 | 14.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Отрицателното търговско салдо за тримесечието достига 2,9 млрд. лв.

Въшнотърговският дефицит на България към края на първото тримесечие, по предварителни данни на Националния статистически институт, възлиза на 2,9 млрд. лв. (FOB/FOB*), което представлява ръст от 43,4% на годишна база.

Само за месец март дефицитът е в размер на 1,09 млрд. лв., което е най-високата месечна стойност от началото на тази година.

За първите три месеца на 2007 г. отрицателното салдо със страните от ЕС е 1,53 млрд. лв., а с трети страни (общо 31 на брой) – 1,37 млрд. лв.

Общата сума на вноса (CIF) към края на март възлиза на 8,94 млрд. лв., а на износа (FOB) - 5,55 млрд. лв.

Класификацията на външната търговия по сектори и търговски партньори за страните от Европейския съюз за тримесечието, която се изготвя по системата ИНТРАСТАТ, към днешна дата все още не е достъпна.

Общият стокообмен със страните извън ЕС за първите три месеца на годината възлиза на 5,48 млрд. лв., като се понижава с 1,9% на годишна база.

За страните извън общността, лидер в стокооборота остава Русия с общо 1,25 млрд. лв. за тримесечието, въпреки че регистрира спад от 11,8% на годишна база. Към 31 март тази година износът за Русия е в размер на 130,7 млн. лв., а вносът – 1,12 млрд. лв.

Втора и трета позиция по размер на стокооборота запазват Турция и Украйна респективно с 1,24 млрд. лв. (ръст от 24,27% на годишна база) и 580 млн. лв. (спад от 9,39 на сто). Четвъртото място сред търговските партньори на България извън Европейския съюз заема Китай с общ стокооборот от 277,9 млн. лв., който отчита ръст от 67,7 на сто на годишна база.

Най-нисък стокообмен страната ни реализира с ЮАР (3,2 млн. лв.), Саудитска Арабия (3,3 млн. лв.) и Индонезия (8,1 млн. лв.).

В класацията на търговията със страни извън ЕС по сектори за тримесечието най-голям дял се пада на минералните горива, маслата и подобните на тях продукти – 1,67 млрд. лв., или 31% от общия стокооборот, въпреки че на годишна база се понижават с малко над 30 на сто.

При стокообмена с артикули, класифицирани главно според вида на материала, се наблюдава повишение от 32% на годишна база до 1,34 млрд. лв., а при машините, оборудването и превозните средства е отчетен ръст от 21,34% до 773,8 млн. лв.

При експорта към страни извън ЕС най-силно повишение регистрират машините, оборудването и превозните средства – 48,6% на годишна база до 287,6 млн. лв., а при вноса най-голям ръст се наблюдава при напитките и тютюневите изделия – 280% до 33 млн. лв.

*Според съвместната методология на БНБ и НСИ износът на страната се отчита по цени FOB, а вносът - по цени CIF, като за нуждите на платежния баланс общият внос се преизчислява по цени FOB. FOB отчита само цената на стоките и транспорта до напускане на границата, докато CIF включва застраховка и доставка до купувача.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още