IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Първа инвестиционна банка на фокус тази седмица

До 17 ч. в петък (18 май) ще могат да се подават заявки за участие в първичното публично предлагане на банката

07:56 | 14.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
IPO-то на Първа инвестиционна банка на фокус тази седмица
През настоящата седмица вниманието на инвеститорите ще бъде насочено основно към първичното публично предлагане на акции (IPO) на Първа инвестиционна банка. До 17 ч. в петък (18 май) ще могат да се подават заявки за участие, цената ще бъде обявена чрез сайта на БФБ-София на 21 май (понеделник), а три работни дни по-късно, или на 28 май, е крайният срок за плащане по набирателна сметка в Сити Банк клон София. Очакванията на ПИБ са търговията с акциите й да започне на 22 юни.

Първичното публично предлагане на ПИБ ще включва до 16,5 млн. обикновени безналични акции с право на глас, като 10 млн. ще бъдат новоиздадени акции, а до 6,5 млн. - съществуващи акции, собственост на Първа финансова брокерска къща (ПФБК). От тези 6,5 млн. акции 5 млн. ще се предложат на търга, а 1,5 млн. - до 30 дни след листването на борсата.

Емисионната стойност на акциите (продажната им цена) ще бъде определена по метода „букбилдинг“ (book-building) на основата на заявените количества и цени за предлаганите акции в подадените от инвеститорите заявки. След увеличението банката ще има капитал, разпределен в 110 млн. акции, а free-float-ът ще достигне 15%.

В понеделник е последната дата за сключване на сделки с акции на Холдинг Света София АД, София Комерс – Заложни къщи АД, Мак АД, Оловно-цинков комплекс Кърджали АД и Енергоремонт холдинг АД, даващи право на глас в Общите събрания на акционерите.

На събранието на Енергоремонт холдинг на 30 май ще се гласува за увеличение на капитала на дружеството със собствени средства до 3,84 млн. лв.

Във вторник е последна дата за сключване на сделки с акции на Алкомет и Уеб Медия Груп, даващи право на глас в ОСА. На същия ден ще се проведат и Общите събрания на акционерите на Орел Инвест АД и Пангеа АД, като при липса на кворум те ще бъдат отложени съответно за 31 и 29 май.

В сряда е последният ден, в който ще могат да се сключат сделки с акциите на КРЗ Одесос АД, Алба-Виа АД, Индустриален капитал холдинг АД и Дуропак-Тракия Папир АД, даващи право на участие в ОСА на дружествата.

На 1 юни тази година акционерите на Индустриален капитал холдинг ще гласуват за четирикратно увеличение на капитала със собствени средства до 7,78 млн. лв. На събранието на Дуропак-Тракия Папир ще се гласува за отписване на дружеството от публичния регистър.

На 18 май (петък) е последната дата за сключване на сделки с акции за участие в ОСА на България-29 АД, Строителна механизация 2000 АД, Алфа Пропърти 1 АДСИЦ и Алфа Кредит АДСИЦ. В петък са насрочени и Общите събрания на Металопак АД и Костенец-ХХИ АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още