IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Овергаз инвестира 21 млн. евро до 2013 г.

Шейсет административни и 700 битови абонати ползват газ във Варна

16:46 | 11.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Овергаз инвестира 21 млн. евро до 2013 г.

Общо 21 млн. евро са предвидени в инвестиционната програма на “Овергаз инк.” до 2013 г. Това съобщиха днес от дъщерното дружество на компанията - „Варнагаз” при представянето на плановете за газификация на Варна. Поводът е 10-годишнината на „Варнагаз“.

Шейсет административни и 700 битови абонати ползват газ във Варна.

Досегашната инвестиция на дружеството в газоразпределителната мрежа на града е за 15 млн. лв. Следващите са предвидени за новите абонати. Това са 24 обществени заведения - болници, училища и детски градини и още 1900 битови потребители.

Целите, които дружеството си поставя, е да завърши успешно първия лиценз и да кандидатства за втори – 35-годишен, и съответно да остане на територията на Варна за постоянно, обясни Румен Тотев – зам.-изпълнителен директор на „Варнагаз”.

Той уточни, че проектът им за услугата Triple Play - паралелна оптична система, пренасяща сигнала на интерактивна телевизия, телефония и високоскоростен интернет – ще е факт през есента. 

От Варнагаз посочиха, че по последни данни в страните от Европейския съюз липсват подготвени кадри за енергетиката – около 400 хиляди души.

Това налага нов подход при подготовката на учебни пособия и създаването на нови магистърски специалности. Колко точно са нуждите на българската енергетика не е ясно, но от следващата учебна година в Техническия университет във Варна ще бъде разкрита специалност “Газоснабдяване”.

Аз мисля, че качеството на обучението в магистърските програми може да бъде сериозно повишено с участието на съответните компании в отрасъла”, каза доц. Георги Николов, който е главен секретар на „Овергаз инк.”

Ако всички компании в енергийния отрасъл отделят ресурс за подпомагане и създаване на такива магистратури, подготовката на кадрите в тази област ще отговори на съвременните изисквания на енергетиката и процесите, които се извършват в нея, добави Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още