IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК разреши придобиването на ДЗИ

Комисията за защита на конкуренцията счита, че планираната сделка не би могла да повлияе негативно на разглеждания пазар

16:57 | 10.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК разреши придобиването на ДЗИ
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиване на 70 процента от капитала на Застрахователно и презастрахователно акционерно дружество "ДЗИ" от страна на "КВС Иншуърънс" Н.В., Белгия, съобщиха от КЗК.

Към този момент участниците в концентрацията не са развивали дейност на едни и същи пазари. "КВС Иншуърънс" разполага със значителен опит и с дългосрочни инвеститорски намерения в областта на застраховането.

КЗК е установила, че ДЗИ е лидер на пазара на общото застраховане, но делът на дружеството е под установения праг за господстващо положение. Що се отнася до животозастраховането, анализът сочи, че ДЗИ не притежава еднолично, както и съвместно господство. Голям процент от конкурентите на дружеството също са част от международни групи със сериозни финансови възможности.

Комисията за защита на конкуренцията счита, че планираната сделка не би могла да повлияе негативно на разглеждания пазар.

Договорът за продажба на 70% (2 702 000 акции) от ДЗИ бе сключен на 31 януари. Цената на сделката е 185 млн. евро (133,51 лв. на акция). В допълнение на тази цена сделката за продажба включва и допълнително плащане за 70% от неразпределената печалба от продажбата на дела на ЗПАД ДЗИ и Галоуей ООД (100% дъщерно на ДЗИ) и ЗПАД ДЗИ - Общо застраховане в капитала на ДЗИ Банк, в размер на около 75 млн. евро (54,13 лв. на акция). Така общата сума, която белгийската компания ще заплати за една акция на ДЗИ, възлиза на 187,64 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още