IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шишеджам заплаши, че няма да инвестира повече

Турската компания, която има три стъкларски завода в Търговище, иска промени в трудовото законодателство

09:10 | 10.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Шишеджам заплаши, че няма да инвестира повече

Турският стъкларски гигант „Шишеджам” ще замрази инвестиционните си планове за удвояване на инвестицията си в България, докато не бъдат разрешени проблемите с трудовото законодателство. Това обяви Гюлзем Азери, вицепрезидент на „Шишеджам холдинг” и изпълнителен директор на българското дружество на компанията - Тракия Глас България ЕАД, на проведена в сряда бизнес среща с над 30 представители на осем международни финансови и банкови институции, финансирали част от проектите на холдинга у нас.

Основният проблем според компанията е в противоречието между двата основни трудови закона - Кодекса на труда и Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУТС), което позволява на синдикатите да организират нерегламентирани стачни действия, пренебрегвайки по този начин законно подписания и в сила от 1 май 2006 г. Колективен трудов договор, уреждаш отношенията между двете страни в Тракия Глас България ЕАД.

В средата на миналата година работниците в дружеството бяха в ефективна стачка за няколко дни заради ниски заплати и лоши условия на труд. Протестиращите твърдяха, че получават по 200-300 лв., докато турските работници в Търговище взимали около три пъти повече. След преговори между ръководството и синдикатите стачката бе прекратена, като работниците получиха повишение на основната си заплата с около 10%.

Шишеджам има изпълнена инвестиционна програма у нас в размер на 220 млн. долара в три стъкларски завода в Търговище – за домакинско стъкло, за плоско стъкло и за всякакъв вид стъкла и прозорци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още