IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Винер Щетише: Булстрад остава публична, няма да раздава дивиденти

Булстрад е в период на развитие и не се планира разпределяне на дивиденти, като ако капиталът му не достига ще бъде увеличаван

12:32 | 08.05.07 г.
Карл Финк Снимка:Investor.bg
Карл Финк Снимка:Investor.bg

Булстрад ще остане публична компания, каза на пресконференция днес Карл Финк, зам.-председател на Винер Щетише, която от началото на 2006 г. оперира под търговската марка Виена Иншурънс Груп и непряко притежава 58% от ЗПАД Булстрад АД.

Според Финк, делът на БЗП Груп в Булстрад АД от 97% няма да се разцепва и Винер Щетише и Кардам ще го контролират чрез Ти Би Ай Ейч, където имат съответно дялови участия от 60 и 40%.

От началото на сесията днес акциите на Булстрад АД загубиха 1,26% от стойността си до 143,17 лв. за акция средна цена при оборот за 11 хил. лв. За последните 6 месеца акциите на дружеството са поскъпнали със 180%, а за последните 12 месеца - с 203%.

“Булстрад е в период на развитие и не се планира разпределяне на дивиденти, като ако капиталът му не достига ще бъде увеличаван”, отговори Финк на въпрос на Investor.bg по време на днешната пресконференция, посветена на развитието на бизнеса на Винер Щетише в България една година след придобиването на Ти Би Ай Холдинг, който у нас притежава мажоритарни участия в ЗПАД Булстрад, ЗАД Булстрад Живот, ПОК Доверие, Ти Би Ай Кредит, Ти Би Ай Лизинг, 50% от Кредитекс и други участия.

Стана ясно, че над 1/3 от премийния приход на Винер Щетише се реализира в страните от Централна и Източна Европа, от които 16% в Чехия, 6,5% - в Словакия и 13% в останалите страни от ЦИЕ, като Винер Щетише е най-голям застраховател в Грузия,втори в Чехия, Словакия и Румъния, трети в България и Албания, четвърти в Сърбия и Хърватска и пети в Полша.

За 2006 г. Винер Щетише има 5,9 млрд. евро премиен приход и 321 млн. лв. печалба. За последните две години акциите на компанията са поскъпнали с 31% на борсата във Виена, докато за последните 12 месеца повишението е едва 4,3%.

Свързани компании:

ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД(4BI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още